Hirdetés

Várhatóan komoly viharokat kavar majd, ha a Balaton Törvény értelmében idén valóban megkezdik a part helyreállítását. Nagyon sok az illegális töltés, sokan a part egyes szakaszait engedély nélkül zárták el, máshol a parthoz közeli telket egyszerűen a vízig nyújtották. A helyreállítási munkák már tavaly megkezdődtek, de egyelőre komoly eredmények nélkül.

Az illegális feltöltések, telekbővítések leginkább a déli parton jellemzőek, mivel itt kevés föld és építési törmelék felhasználásával nagy területeket lehetett a Balatontól elrabolni. A folyamat még most is tart, nem egy helyen olyan területekre is kerültek épületek, ahol pár éve még víz állt. Ráadásul a települések egy részén – így például Balatonfenyvesen – a parti utcákat is úgy alakították ki, hogy a tó felé eső telkek határa a meder volt. Itt pedig könnyű titokban tartani a telkek terjeszkedését.
„Fenyves az egyik legjobban “fertőzött” ebből a szempontból a Balaton partján, mert a település szerkezete is az egyik legelhibázottabb, hiszen olyan utcák, olyan építkezések történtek a Balaton felé, hogy egymás után három ingatlan is áll egy telken különféle szolgalmakkal egyebekkel, ahova a hatóságnak nagyon nehéz bejutni, nagyon nehéz rálátni ezekre a dolgokra” – nyilatkozta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere.

A kisebb telkek mellett több egykori úttörő, vagy KISZ-táborban, állami üdülőben is sportpályák létesültek már az egykori mederben. Ezeknek a közvetlen tóparti ingatlanoknak a tulajdonosai kerülnek majd nehéz helyzetbe, ha a törvény szerint megpróbálják visszaállítani az eredeti partvonalat. Ráadásul a törvény szerint a településeken belül a part legalább egy harmadát közterületté kell nyilvánítani. Az, hogy a Balaton törvény értelmében sétány vehesse körbe a tava, nagyon sok pénzbe kerül. A helyi önkormányzatok szerint ehhez mindenképpen a kormány támogatására van szükség, mert a települései önkormányzatoknak erre nincs pénzük.
2004.01.04.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás