Hirdetés

Újabb botrányra derült fény szerdán a japán energiaiparban: a Japan Atomic Power társaság nem kapcsolt le az energiahálózatról egy atomreaktort Fukui kormányzóságban, noha a berendezés csövein repedések támadtak.

Ezt megelőzően tört ki a botrány a legnagyobb japán atomenergia-szolgáltató cégénél: a Tokyo Electric Powerről (TEPCO) kiderült, hogy alkalmazottai meghamisították a vállalat atomerőműveiben bekövetkezett meghibásodásokról fölvett jegyzőkönyveket.

Szerdai hír szerint újabb repedések keletkeztek egy Fukusima kormányzóságban működő nukleáris reaktorban. Az ellenőrzést végző szakemberek a 282 vízcső közül 242 darabon fedeztek föl repedéseket, ám állításuk szerint szivárgás nem lépett föl. A TEPCO előzőleg beismerte, hogy emberei megpróbálták eltitkolni az üzemzavarok némelyikét; ennek nyomán kilátásba helyezte a vezető tisztviselők elbocsátását.
A fenti ügyekből kiindulva a nukleáris biztonsági hivatal új biztonsági előírásokat jelentett be; ezek meghatároznák, hogy a jövőben mi minősülne “megengedhető üzemzavarnak”, vagyis milyen meghibásodási szint alatt lehetne folytatni az atomreaktorok üzemelését.
2002. szeptember 26.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás