Hirdetés

Bodor Ádámot nevezte ki a kerékpáros közlekedésért felelős miniszteri megbízottnak Kóka János. A biztos feladata lesz, hogy felmérje azokat a forrásokat, programokat és feladatokat, amelyek a kerékpáros közlekedés fejlesztését szolgálják.

Az új tisztségviselőt tegnap a Normafánál mutatta be a gazdasági és közlekedési miniszter a sajtó képviselőinek. Kóka János elmondta, Bodor Ádám feladata, hogy összegyűjtse azokat a forrásokat, programokat és feladatokat, amelyek a kerékpáros közlekedés fejlesztését szolgálják. A korábban kerékpáros turizmusfejlesztéssel foglalkozó és az Európai Kerékpáros Szövetség alelnöki posztját betöltő megbízott 10 millió forintos kerettel rendelkezik a már meglévő és a hálózatfejlesztési tervben szereplő utak felmérésére.
A miniszter kiemelte a kerékpározás turisztikai, infrastrukturális és egészségügyi szerepét, de hangsúlyozta a közlekedésbiztonság javítását is. Emlékeztetett rá, hogy minden második nap életét veszti közlekedési balesetben egy biciklista. A miniszter a pénzügyi forrásokról szólva elmondta, hogy jövőre néhány száz millió forint áll rendelkezésre fejlesztésre és karbantartásra. Hozzátette azonban, hogy 2007-től a II. Nemzeti Fejlesztés Terv keretében több milliárd forint szabadítható majd fel uniós forrásokból erre a célra, így sok száz kilométer bicikliút épülhet.
Felhívta a figyelmet a Balaton körül és a Duna-kanyar mentén kiépített kerékpárutak után a Duna és a Tisza mentén építendő transzeurópai közlekedési út fontosságára, mert az szerinte turisztikailag sok milliárd forintot hozna az országnak. Kóka János szerint a megbízott feladata a kerékpáros infrastruktúráért felelős minisztériumok feladatának összehangolása lesz, mert jelenleg nincs egységes koncepció. Példaként említette, hogy ha a közútfejlesztéseket összehangolnák a kerékpárutak építésével, akkor ezek sokkal olcsóbban lennének megvalósíthatóak.
Jelenleg hazánkban kb. 1000 km kerépárút van, ennek több mint a fele Budapesten. Ezzel a hosszal Európában utolsó előttiek vagyunk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás