Hirdetés

A Kerékpáros Magyarország Programra 56 milliárd forint áll rendelkezésre a következő hét évben, döntősen uniós forrásból – jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter tegnap sajtótájékoztatón, amelyet Horváth Ágnes egészségügyi és Fodor Gábor környezetvédelmi miniszterrel, valamint Demszky Gábor főpolgármesterrel közösen tartott Budapesten.

A liberális vezetésű minisztériumok és a civil szervezetek által közösen kidolgozott programban egyebek mellett a kerékpározás elterjesztése, a kerékpárút hálózat bővítése, fejlesztése szerepel. Kóka János elmondta: a gazdasági tárca és a főváros közösen meghirdeti a “Bringázz a Munkába!” kampányt is, hogy ösztönözzék a kerékpárosokat arra, járjanak biciklivel a munkahelyükre. Cél, hogy legyenek kerékpártárolók, a munkahelyeken pedig szükség lehet öltözőkre, zuhanyozókra is.

A közlekedési miniszter azt mondta, a kampány keretében versenyt is indítanak, keresik Budapest legelszántabb, munkába is kerékpárral járó csapatát. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kiemelte: a kerékpározás elterjedése szemléletváltást indíthat el.
Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter közölte: a gátépítéseknél határozott elvárás, hogy a gátakon kerékpárút legyen, amelyek az országos kerékpárút hálózat részévé fognak válni. Bejelentette, hogy a környezetvédelmi tárca előtti autóparkolóban szerdától bicikliparkolót állítanak fel, jelezve: a kerékpár az autóval egyenrangú. Demszky Gábor főpolgármester elmondta: a fővárosban megközelítőleg ugyanannyi kerékpár van, mint autó, de csak 1-2 százalék használja azt a mindennapi közlekedésben. A cél, hogy ez 2013-ra 5 százalékra emelkedjen.

A Fidesz reagálásában közölte: több megvalósított kerékpárútra és kevesebb kormányzati pr- és propaganda-eseményre lenne szükség. Medgyesy Balázs, a párt zöld tagozatának elnöke az MTI-nek azt mondta, nem csak arra van szükség, hogy új kerékpárutakat építsen a kormány, hanem a meglévőket, de legalább a fontosabb kerékpárutakat – például a Balaton környékén és a fővárosban – karban kellene tartani. Úgy vélte, ha úgy mennek a dolgok, mint jelenleg, akkor több kerékpárút megy tönkre, mint amennyi épül. A Fidesz zöld tagozatának vezetője szerint szerencsésebb lenne, ha a mostanihoz hasonló kampányokat politikusok helyett civil szervezetek karolnának fel. Hozzátette: a civilek kezdeményezése hitelesebb lenne a közvélemény számára.

Kapcsolódó cikk >>>
Demszky: Biciklizzen százezer budapesti!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás