Hirdetés
MTI - London

A nukleáris technológiával foglalkozó brit BNFL állami vállalat 300 millió font veszteséggel nézhet szembe, ha nem sikerül elképzelése szerint lezárni az USA-val kötött korábbi szerződéseit.

A költségek hulladékmentesítéssel kapcsolatos munkák után állnak elő Idaho és Tennessee államokban.

A vita arról szól, hogy az amerikai fél annak idején nem tárta fel pontosan, mennyibe is kerülne a szerződött amerikai projektek mentesítése a nukleáris hulladéktól. A BNFL még 1996-ban kötött két fixáras szerződést: az egyik 912 millió dollárról szólt, melynek értelmében a brit cég az amerikai energiaügyi minisztérium Idahoban lévő nemzeti mérnöki és környezeti laboratóriumát hulladékmentesíti, a másik szerződés értéke 238 dollár volt és a Tennessee államban lévő Oak Ridge uránüzem fertőtlenítésére vonatkozott.

A probléma akkor jelentkezett, amikor kiderült, hogy a szerződések teljesítése a korábban kalkuláltnál sokkal többe kerül. A BNFL 2001-ben már 51 millió, egy évre rá 70 millió, majd 2003-ban már 175 millió fontot veszített a munkákon.

Blair brit miniszterelnök képviselője még az idén tavasszal elvileg rábírta az amerikai kormányzatot, hogy fedezze a többletkiadásokat, de a felek az ügy rendezésére tárgyalásokban állapodtak meg. Ezek mindeddig nem zárultak le és az amerikai energiaügyi tárca csak a többletköltségek egy részének térítésére mutat hajlandóságot. A BNFL egyelőre 300 millió font körüli veszteséget ír a két üzlet után – írja a The Times című brit lap.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás