Hirdetés
APA - Brüsszel

Az európai erdőgazdaságok érdekképviseletet sürgetnek az Európai Unióban, s támogatást kérnek az unió környezetvédelmi alapjából a növendék fákban keletkezett károk ellensúlyozására.

Annak ellenére, hogy Európa területének több mint a fele erdő, nincs az Európai Uniónak erdőgazdálkodási politikája, és senki nem képviseli az ágazat érdekeit Brüsszelben – jelentette ki Stefan Schenker, az osztrák mezőgazdasági és erdőgazdálkodási vállalkozóit tömörítő szakmai szövetség elnöke.

Schenker szerint elsősorban arra kellene törekedni, hogy a szabályozást a tulajdonosokkal egyetértésben dolgozzák ki, és ne korlátozzák a tulajdonosok mozgásszabadságát. Erre utal, hogy az osztrák erdők 20 százaléka a Natura 2000 területen fekszik, de érintik az erdőtulajdonosokat a vízgazdálkodásra és a talajvédelemre vonatkozó uniós irányelvek is. Schenker egyebek mellett kiemelte, hogy a Krems környékén lévő erdőgazdaságoknak gazdaságos lenne az észak-amerikai duglasz fenyőfajta ültetése, a környezetvédelmi előírások viszont idegen fajtákból csak 10-15 százalékos beültetést engedélyeznek.

Európában 16 millió család foglalkozik az erdők gondozásával és védelmével, s 3,7 millióan dolgoznak a fafeldolgozásban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás