Hirdetés

Bulgária egy újabb – második – blokkot fog építeni a Belenében épülő atomerőműhöz, ugyanakkor a Kozlodujban működő erőművet az Európai Unió követelésének megfelelően bezárja.
Szimeon Szakszkoburggotszki bolgár kormányfő jelentette be szombaton, hogy a kormány döntést hozott egy új, a korszerű biztonsági követelményeknek megfelelő atomerőmű építéséről. Belene település közelében, a Duna mellett 1987-ben kezdtek atomerőművet építeni, de az építkezést 1990-ben, az állampárti rendszer bukása után a környezetvédők követelésére félbeszakították. Az erőmű első, 1000 megawatosra tervezett blokkjának reaktorát és gőzgenerátorait még Csehszlovákiától vásárolták 1,2 milliárd dollárnak megfelelő összegért, és további 1,5 milliárdba fog kerülni az első blokk üzembe állítása.
Bulgária 1999-ben, az EU- csatlakozást előkészítő tárgyalásai megkezdésekor kötelezte magát, hogy 2003 végéig bezárja a Kozlodujban működő atomerőműve két régebbi, egyenként 440 megawattos blokkját. Jelenleg tárgyalások folynak a kozloduji két másik reaktor működési engedélyének meghosszabbításáról.
2002. április 7.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás