Hirdetés

A Fővárosi Állat- és Növénykert tengeri Akváriumában már látható két barnasávos bambuszcápa (Chilosyllium punctatum), amelyek az elmúlt napokban keltek ki az első fészekaljból származó cápatojásokból.

Állatkertünk Akváriumában eddig közel húsz cápatojásban fejlődött új élet, amelyek közül tizet a látogatók is megcsodálhattak a középső medencegyűrű egyikében. 2004. június 10-én kelt ki az első kiscápa, akit néhány nap elteltével követett egy másik kikelt ivadék. A háborút követően Magyarországon ez a két cápa az első, amelyek fogságban lévő szülőktől származnak. Most már bárki megcsodálhatja a két apróságot, hiszen akvaristáink külön erre a célra, 50x20x30 cm-es cápabölcsőt készítettek. A kikelt cápák életük első hónapjait itt töltik.
Az „újszülött” barnasávos bambuszcápák 12-13 centiméteresen keltek ki a tojásból, megközelítőleg 2,5 hónap kelési idő után. Az első napokban még nem ettek semmit a csíkos pizsamás halak, a tojásból magukba szívott szikanyagból táplálkoztak. Ma már az akvaristák által előkészítetett eleséget eszik meg. Apróra vágott rákokat, (krillt és mysis-t) fogyasztanak, gondozói felügyelet mellett, hiszen csak így tudják pontosan ellenőrizni, hogy mind a két cápagyerek eszik-e. A kritikus időszak leteltével már más ínyencséget is kapnak, amely fehérjékben, valamit jódban gazdag, így segítve elő biztos és egészséges növekedésüket. Jól látható, hogy bőrük „cápagyerekkorban” barna keresztsávokkal mintázott. Így már mindenki számára érthetővé válik, hogy miről kapták ezt az érdekes nevet: barnasávos bambuszcápa. Ahogy egyre nőnek, ezeket a sávokat „elveszítik”, halványan lehet látni rajtuk. Miután testhosszuk eléri az 50 cm-t a barna csíkok el kezdenek fakulni, 70 centiméteresen már csak egészen világosbarna sávok jelzik a valaha sötétcsíkos mintázatot.
További információval szolgál a Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya: Telefon/fax: (1) 364 0109

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás