Hirdetés
Forrás: Fotók>>>

Különös sajtótájékozatót tartott ma a Ferihegyi repülőtéren Medgyesy Balázs a Fidesz Zöld tagozatának elnöke és Dobó László, a Fidelitas alelnöke, akik arra akarták megkérni a Brüsszelbe induló Gyurcsány Ferencet, hogy mégis javasolja a román EU-csatlakozás környezetvédelmi fejezetének újratárgyalását, nehogy előfordulhasson még egyszer a 2000-es tiszai ciánkatasztrófához hasonló eset.

A sajtótájékoztató természetesen nem ettől lett különös. Attól sem, hogy Medgyesy Balázs és Dobó László ciánmentes tiszai halászlét vitt ajándékba, egyben emlékeztetőül a miniszterelnöknek. A sajtótájékoztató különlegességét az adta, hogy a helyszínen megjelent biztonsági erők, amint észlelték a két politikus és a velük megjelent sajtó jelenlétét, várótermi székekből rögtönzött kordont állítottak, nehogy a két, már ránézésre is veszedelmes ellenzéki politikus 15 méteren belül megközelíthesse a konzervdobozokba zárt halászlével a miniszterelnököt.

Dobó László a sajtó megjelent képviselőinek elmondta, hogy szegediként, Tisza-menti emberként szeretné megragadni ezt az utolsó lehetőséget, hogy elmondja a miniszterelnöknek, hogy az ott élő emberek nehezményezik, hogy Gyurcsány Ferenc nem hallgatta meg azokat az környezetvédelmi aggályokat, amelyet többszázezer ember fogalmazott meg a román csatlakozással kapcsolatban. A 2000-ben bekövetkezett ciánkatasztrófa, amely csaknem 100 százalékosan kiirtotta a Tisza élővilágát, nem csupán a környékbelieket, de az egész országot felháborította. Sajnos ma már elmondhatjuk, hogy tapasztalatunk van róla, hogy milyen károkat tud okozni egy ilyen szennyezés. Dobó László felhívta a figyelmet arra, hogy a környezetszennyezések közül ugyan 2000-es volt a legnagyobb, de a valóság az, hogy a Tisza szennyezése mindennapos probléma, hiszen a Maroson és a Kőrösökön folyamatosan szennyezett víz érkezik Romániából, ami nem utolsósorban a környék ivóvízbázisát, így az ott lakók életét is veszélyezteti. Ezért Gyurcsány Ferencnek most nem kellene hagyni, hogy lezárják a román környezetvédelmi fejezetet. “Egy kis munkával, egy kis talpraesettséggel tovább kellene erről beszélni és garanciákat kellene biztosítani, nem csak Magyarország, hanem a Tisza teljes vízgyűjtő területén élő emberek számára.” – fogalmazott a Fidelitas alelnöke.

Itt a lehetőség a garanciák megszerzésére

Medgyessy Balázs arra akarta kérni Gyurcsány Ferencet, hogy miközben kellemes környezetben tárgyal, s elegáns fogadásokon vesz részt Brüsszelben, jusson eszébe, hogy a 2000-es katasztrófa idején másfél millió ember élete, egészsége, biztonsága került veszélybe. A szennyezés következtében sokan a mezőgazdaságból, turizmusból származó megélhetésüket vesztették el. Magyarországnak akkor tehetetlenül kellett végignéznie mindezt, jöhettek utána bírósági perek, nemzetközi tárgyalások, ezek egyike sem tudta garantálni, hogy a Tisza-menti emberek biztonságban élhessenek a jövőben. Magyarországnak akkor nem volt olyan eszköz a kezében, amellyel rászoríthatta volna Romániát arra, hogy tartsa be a környezetvédelem nemzetközi jogi normáit. Most jött el ez a lehetőség. Most Gyurcsány Ferenc személyes felelőssége, hogy miként zárja le a román csatlakozási tárgyalásokat. Hozzájárul-e ahhoz, amihez Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a szakmai tárgyalások lezárásánál hozzájárult, hogy Románia az évtized végéig még zavartalanul engedhessen veszélyes anyagokat a folyóinkba és felmentést kapjon az ezt tiltó uniós jogszabályok alól? Hozzájárul-e ahhoz, hogy a veszélyes létesítményeket ne kelljen felülvizsgálni? Hozzájárul-e ahhoz, hogy a verespataki, minden eddiginél százszor veszélyesebb aranybánya felépüljön és további környezetvédelmi fenyegetést jelentsen a Maros- és a Tisza-menti emberek életére, akik számtalan formában próbálták jelezni a problémát, eddig mindhiába. Hetven környezetvédelmi szervezet, a Maros-menti polgármesterek mindegyike, négy felső-tiszai önkormányzati társulás pártállástól függetlenül azt kérte, hogy ne fordítson hátat nekik, ragadja meg az alkalmat, ami a biztonságuk garantálására adódott és vállalja fel a nemzeti érdekek képviseletét Brüsszelben.

Ha Gyurcsány Ferenc a jelenlegi feltételekkel hozzájárul a román csatlakozási tárgyalások lezárásához, akkor magyar kormány járul hozzá, hogy a következő évtizedben Románia irányából bármikor veszélyes anyagokkal, ciánnal, nehéz fémmel árasszák el a Tisza, a Szamos, a Maros, a Berettyó, a Körösök vizét. Ezért a régió lakosai nem kérnek mást, mint hogy folytatódjanak a tárgyalások és olyan környezetvédelmi garanciákat érvényesítsenek az uniós csatlakozás során Romániával szemben is, amelyeket egyébként annak idején az uniós tagországok Magyarországgal szemben is érvényesítettek.

Baráth Etele, mint Gyurcsány Ferenc magyar hangja

A sajtótájékoztató végeztével Medgyesy Balázs és Dobó László előbb a biztosítást végző rendőrök rangidős tisztjével beszélt, hogy oldja fel a különös kordont, azonban az egyébként nagyon kedves rendőrtisztnek erre nem volt felhatalmazása. Hamarosan megérkezett Gyurcsány Ferenc, aki a megjelenteket szóra sem méltatva, pestiesen szólva “kondenzcsíkot húzva” tűnt el a kormányzati váróban. Már éppen távozni készült a két ellenzéki politikus, amikor megjelent László Boglár a kormány erdélyi születésű szóvivője, aki a kordonon át közölte, hogy a miniszterelnökkel nem lehet beszélni, majd ő is eltűnt. Végül Baráth Etele tűnt fel a kormányváró ajtajában, aki óriási merészségről tanúbizonyságot téve – igaz, ő is csak a kordonon át – de bővebben is szóba elegyedett, sőt végül kezet is fogott a két, halászlével felfegyverzett ellenzéki politikussal. Sajnos azonban az ajándékot ő sem tudta átadni Gyurcsány Ferencnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás