Hirdetés

a 2004-es budapesti IV. Európai Környezet- és Egészség Miniszteri Konferenciával kapcsolatosan

A Greenpeace, a Levegő Munkacsoport és számos további hazai civil szervezet üdvözli, hogy idén hazánk rendezi meg a IV. Európai Környezet és Egészség Miniszteri Konferenciát, melynek középpontjában idén a gyermekek állnak. Fel szeretnénk hívni a figyelmet arra a már bebizonyosodott tényre, hogy a környezetszennyezés a gyermekeket különösen veszélyezteti. Ez az állapot csak rosszabbodik, hisz egyre több szennyezővel, veszélyes anyaggal kell a gyermekeknek mindennapjaik során érintkezniük.
A tartósan megmaradó szerves szennyezők (POP) káros hatásai széles körben ismertek, de sok ezer más, széles körben jelen lévő vegyi anyagról szintén tudjuk vagy sejtjük, hogy ártalmasak a gyermekekre és a felnőttekre egyaránt. Ezek az anyagok mindenhol megtalálhatóak: az élelmiszerekben, a gyermekruhákban, a bútorokban, az építési anyagokban és természetesen az ipar és a közlekedés által kibocsátott szennyezésekben. Ezek a veszélyes anyagok végül ott kötnek ki, ahol semmi keresnivalójuk sem lenne: többek között az esővízben, a háztartási porban és magában az emberi szervezetben. Ha folytatódik a vegyi anyagok ez folyamatos és ellenőrizetlen használata és kibocsátása, akkor gyermekeink jövőjét veszélyeztetjük.

A jelenlegi elfogadhatatlan helyzetet egy világméretű kísérlethez lehet hasonlítani, melyben az egerek mi magunk vagyunk. Ez a konferencia jó alkalom arra, hogy az európai miniszterek egy nagy lépést tegyenek e tarthatatlan helyzet megoldása felé: kötelezővé kell tenni a veszélyes vegyi anyagok és veszélyes termékek kiváltását alternatív anyagokkal. A konferencián részt vevő felek elkötelezték magukat az elővigyázatosság elve mellett, mely megköveteli, hogy intézkedjenek minden olyan esetben, amikor feltételezhető, hogy egy anyag veszélyezteti az emberi egészséget. A kötelező helyettesítési elv nélkül elképzelhetetlen, hogy egészséges környezetet biztosítsunk gyermekeinknek. A rövid távú gazdasági érdekek nem érhetnek többet, mint az emberi egészség és a környezet. A környezeti ártalmak miatti nagyszámú rákos, allergiás és egyéb megbetegedettek kezelésének költsége, valamint a szennyezések megszüntetésének költsége hosszútávon lényegesen meghaladja a veszélyes anyagok helyettesítésének költségét.
Kérjük mindezek alapján a magyar környezetvédelmi és egészségügyi minisztereket, hogy a 2004-es budapesti IV. Európai Környezet és Egészség Miniszteri Konferencián javasolják és támogassák a veszélyes vegyi anyagok és veszélyes termékek helyettesi elvének kötelezővé tételét.
2004. március 11.
Csermely Környezetvédelmi Egyesület
Dorogi Környezetvédelmi Egyesület
Független Ökológiai Központ
Gaja Környezetvédő Egyesület
Greenpeace
Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör
Hulladék Munkaszövetség
Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Környezettudatos Társadalomért Alapítvány
Levegő Munkacsoport
Magyar Közlekedési Klub
Magyar Természetvédők Szövetsége
Pécsi Zöld Kör
Reflex Környezetvédő Egyesület
SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület
Tisza Klub
Zöld Akció Egyesület
Zöld Érdek Alapítvány
Zöld Fiatalok

További információ: Simon Gergely Programvezető Levegő Munkacsoport
e-mail: simong@levego.hu tel.: +36 1 411 05 09  mobil: +36 20 33 44 336

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás