Hirdetés
Reuters

Már csak Görögország, Ciprus és Málta nem nyújtották be az Európai Unió tagjai közül a januárban indítandó EU-szintű kibocsátás-kereskedelmi rendszerrel kapcsolatos tervezetüket. Az eddig szintén hiányzó magyar és cseh tervezet megérkezett Brüsszelbe.

Ciprus és Málta anyaga már-már elkészül, Görögországnak azonban figyelmeztető levelet küldött a Bizottság.

A kialakítandó rendszernek kulcsfontosságú szerepe lesz azokban az erőfeszítésekben, melyek a globális felmelegedés lassítását célul kitűző kiotói megállapodás teljesítése érdekében indultak meg. A rendszer lehetővé teszi majd a vállalatok számára, hogy adják-vegyék a szennyezési jogokat; a tagállamoknak a szennyezés különböző ágazatok közti elosztását kell elvégezniük – tervezeteiket a Bizottságnak kell jóvá hagynia.

Nyolc tervezetet már egészben vagy részben el is fogadott a Bizottság, hamarosan további döntések várhatóak.

Az EU még hivatalban lévő környezetvédelmi főbiztosa, Margot Wallstrom azt hangsúlyozta, hogy a tagországokkal szorosan együttműködve dolgoznak a tervek véglegesítésén. Kijelölt utódja, Stavros Dimas arról beszélt, hogy a kibocsátás-kereskedelmi rendszer januárban akkor is megindulhat, ha még nem mind a 25 tagország kész a részvételre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás