Hirdetés

10 év alatt 7 ezer milliárd forint agrártámogatást osztottak ki Magyarországon. A K-Monitor civil szervezet szerint a korábbi évekhez hasonlóan idén is a gazdálkodók legszerencsésebb egytizede vitte haza a támogatás 70 százalékát.

A K-Monitor elemzések visszatérő megállapítása, hogy a támogatási rendszer a legnagyobb gazdálkodókat támogatja a leginkább. A közvetlen támogatások több mint 70%-a a kedvezményezettek felső 10%-ának jut. Bár a területalapú támogatások esetén 2014-től sapkát vezettek be, ez nem módosította jelentősen az agrártámogatások elosztását, nem látszik, hogy jelentősen megerősödtek volna a családi gazdaságok Magyarországon. Egyúttal az is elmondható, hogy a támogatások egy kimutatható része nincs hatással közvetlenül a mezőgazdálkodásra, inkább szociális juttatást jelent több tízezer ember részére.

Éves szinten a pénzek nagyjából 3,5% a jut a legnagyobb, egymilliárd forint feletti támogatásban részesülő kedvezményezetteknek. 2021-ben Csányi Sándor érdekeltségei 6 milliárd, Mészáros Lőrinc és környezete 4,5 milliárd forinthoz jutottak, és milliárdos nagyságrendű támogatásban részesültek a korábbi évekből ismert nagy gazdálkodók, illetve cégcsoportok is.

Könnyen lehet, hogy a 2022-es év lesz az utolsó, amelyben ilyen módon összesíthetőek lesznek a támogatási adatok, ugyanis november 2-án a Parlament elé került egy törvényjavaslat, amely alapvetően alakítaná át a támogatásokkal kapcsolatos adatközlés rendjét. Eltűnhet például a kedvezményezettek címe a nyilvános adatok közül. Bár látszólag a törvényjavaslat a Bizottság egyik vonatkozó rendeletének való megfelelést szolgálja, a törvényjavaslat a rendeletben meghatározott kötelezően közzéteendő adatkörön túl nemes egyszerűséggel minden más, a támogatással kapcsolatos adatot “támogatási titoknak”-nak minősítene.

A K-Monitor idei írásában

Az agrar.k-monitor.hu címen elérhető új honlapon a korábbi elemzéseinken túl megtalálható 

  • áttekintésük a Közös Agrárpolitika történetéről, kihívásairól és jövőjéről;
  • a 2010 óta publikált adatok keresője részletes szűrőkkel;
  • egy tudástár, amelyből elérhetők a mezőgazdaságot érintő közpénzekkel kapcsolatos hírek, valamint további adatbázisok.

A K-Monitor az elmúlt tíz évben rendre összeszedte, rendszerezte és kielemezte a Magyarországon kiosztott mezőgazdasági támogatásokat, összegzésük alapján egy évtized alatt 7 ezer milliárd forint ment el erre a célra. Szerintük az élelmiszertermelés ez alatt az idő alatt egyre inkább központosult, a nagy szereplők fokozatosan kiszorították a kistermelőket.

2021-ben összesen 818 milliárd forint támogatást kaptak a gazdák, ami 10 százalékkal kevesebb a 2020-as összegnél. A teljes agrártámogatás három részből áll, így:
  • 437 milliárdot adtak ki az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból;
  • 258 milliárdot az európai vidékfejlesztési támogatásokból;
  • és 124 milliárdot magyar állami forrásokból.

A legtöbb támogatást kapó vállalatok első három helyéből kettőt Csányihoz köthető cégek szerezték meg így:

  • 860 millió forintot kapott a Csányihoz köthető Bólyi Zrt;
  • 659 milliót a szintén hozzá közeli Agroprodukt Kft;
  • és 565 milliót az állami tulajdonú Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

Fontos megjegyezni, hogy a támogatások nagysága nem feltétlen politikai kötődés eredménye, így a Csányihoz hasonló nagybirtokosok sokkal inkább azért kapnak ekkora összegeket, mert amúgy is rengeteg földjük van, nem kizárólag azért, mert jóban vannak a kormánnyal. Ez viszont semmivel nem kicsinyíti azt a problémát, hogy a pénz tetemes része nagytőkések cégeinél köt ki, nem a kisgazdáknál.

A teljes elemzés gyönyörű ábrákkal és az elmúlt tíz év legfontosabb tanulságaival itt olvasható el.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Mészáros Lõrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezetõ igazgatója (b-j) a kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás