Hirdetés
Czech-press - MTI

A Cseh Köztársaság mintegy 580 millió koronát (1 dollár = 26 cseh korona) költ az állami költségvetésből a környezetbe jutó káros anyagok mennyiségének csökkentésére – olvasható a cseh Környezetvédelmi Minisztérium jelentésében.

További 100 millió koronát ruháznak be, ugyancsak az állami költségvetésből, a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentését célzó integrált nemzeti program finanszírozására a 2007 és 2010 közötti időszakban. A jelentés szerint a következő hat évre összességében előirányzott környezetvédelmi kiadások lényegesen kisebbek lesznek a kilencvenes években felhasznált összegekhez képest, és ez nem csak az állami pénzekre igaz, hanem a magánszektor beruházásaira is.

Az új technológiáknak és a termelés visszafogásának eredményeképpen a kéndioxid és az egyéb szennyezőanyagok kiáramlása csökkent ugyan a kilencvenes években, más Európai Uniós országokhoz képest azonban Csehország még ma is lemaradásban van: az EU-országok évente átlagosan 17,9 kilogramm kéndioxidot juttatnak a légkörbe egy főre számítva, Csehországban ez a szám 6,6 kilogrammal magasabb. Nitrogénoxidból az egy főre számított átlagos évi kibocsátás 26,5 kilogramm az EU-országokban, Csehországban 32,4 kilogramm.

Az EU-csatlakozás kapcsán vállalt kötelezettségek értelmében Csehországnak csaknem 25 százalékkal kell mérsékelnie a nitrogénoxidok kibocsátást 2010-ig. A következő hat évben 286 ezer tonna nitrogénoxid juttatható a légkörbe évente, ami 100 ezer tonnával kisebb a mostani szintnél.

Ami a kéndioxid-kibocsátást illeti, e téren valószínűleg sikerül majd a 2010-es felső határérték alatt maradni. Mindazonáltal néhány kisebb hőerőműben és fűtőtelepen újabb összegeket kell áldozni új technológiákra, vagy csökkenteni kell a termelést, hogy az előírásoknak megfelelően évi 265 ezer tonnára tudják leszorítani a kéndioxid kibocsátását 2010-ig.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás