Hirdetés

A háztartások szennyezőanyag-kibocsátása Csehországban már nagyobb, mint az iparé – állapították meg cseh kutatók. A prágai Károly Egyetem szakemberei szerint így a környezet minőségének javulása megtorpant, jóllehet az ipar legnagyobb szennyezőitől már jobbára sikerült megóvni az ország természeti környezetét.

Az iparra vonatkozóan ugyanis szigorú előírások léptek életbe, míg a háztartások szennyezőanyag-kibocsátása felett gyakorlatilag nincs semmiféle ellenőrzés. A Cseh Köztársaságban eszerint egészében alábecsülték a környezetvédelmet – írja a kutatók megállapításaira hivatkozva a Mlada fronta Dnes című napilap.
A háztartások különösen a téli időszakban múlják felül légszennyezésben az ipart. A fűtés miatt a lakások, magánházak kályháiban, ahol mindennel tüzelnek, beleértve mind gyakrabban a mérgező anyagokat is – állítja a lap. De a szennyvízkibocsátás terén is hasonló a helyzet: a nagy szennyvízkezelők az ipar vizét tisztítják, miközben a magánházakból a szennyvíz többnyire közvetlenül a folyókba, patakokba ömlik. Falvak, városok százainak nincs még lakossági szennyvízkezelője.
A lapban nyilatkozó kutató leszögezi: a 90-es évekbeli helyzethez képest a folyók, a levegő és az erdők környezeti állapota is érezhetően romlott, az uniós környezeti állapotokhoz képest a csehországit betegnek nevezi. Ennek szerinte oka az is, hogy a fajlagos energiafelhasználás 80 százalékkal nagyobb Csehországban, mint a legfejlettebb ipari országokban, és a megújuló energiaforrások részaránya a tejes energiafelhasználásban csak 4 százalék.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás