Hirdetés
Forrás: MTI

Sehol sem tart még a cseh emissziós kvótaterv kidolgozása. A prágai környezetvédelmi minisztérium még csak most véleményezteti az iparral az elképzeléseket, azok csak szeptemberben kerülhetnek a kormány elé.

Már hónapokkal ezelőtt be kellett volna nyújtani a tervet Brüsszelnek, Prága van a legnagyobb lemaradásban vele.
A csúszásban közrejátszott több cseh kormányválság és most is topogásra kell számítani, mivel az ipar nagyobb kibocsátási lehetőségeket kér, s az iparon belül az energiaiparnak vannak a legnagyobb kifogásai a kibocsátás-elosztási tervvel kapcsolatban. Általános ipari vélemény, hogy a tervhez kapcsolódó komolyabb beruházási igények miatt az európai ipar veszít versenyképességéből. A cseh iparszövetség képviselője szerint egy kibocsátási jog 10 eurós árát nézve a gazdasági szféra évente egy 5,1 milliárd koronás terhet kapott a hátára.
A környezetvédelmi minisztérium eredetileg a szennyezők között 91,6 millió tonna CO2re tervezte az engedélyt, de később megemelte 2 millió tonnával. Az ipari minisztérium szerint 110 millió tonnát kellene szétosztani. A nagyobb számú engedély azonban nagyobb állami támogatást rejt, és erre a brüsszeli bizottság oda fog figyelni – hívta fel a figyelmet a cseh környezetvédelmi minisztérium szóvivője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás