Hirdetés

A tavasz a természet újjászületésének időszaka! Úgy látszik, ezt az állatok is érzik, mert tegnap reggelre a tevéknél, és a Parasztudvarban lakó hucul lovaknál is egy-egy csikó látott napvilágot.

Újabb taggal gyarapodott kétpúpú teve családunk. A tegnap hajnalban született hím tevecsikó számára a Jocó nevet szemelték ki a gondozók, mivel az anyaállatot Jolánnak hívják. Hagyomány ugyanis az Állatkertben, hogy az utódok nevének kezdőbetűje megegyezik az anyáéval. Mivel az időjárás várhatóan kedvezően alakul, a gondozók úgy döntöttek, hogy már az első napon a látogatók által is megtekinthető helyen, a többi tevétől természetesen elkülönített kifutóban biztosítanak helyet anyának és csikójának. A kis tevecsikó származásáról annyit érdemes még tudni, hogy az anyaállat, Jolán 1992-ben született Lengyelországban, a Gdanski Állatkertben, és 1996 óta lakik Budapesten. Juszuf, a tizenegy esztendős apaállat viszont régi pesti család tagja: már az anyja is Budapesten született, az egyik nagymama (tehát a most született csikó dédnagymamája) pedig szerepelt az Egri csillagok című színes, szélesvásznú magyar filmben.

A tevék különben 440 napig vemhesek, és a tevecsikók 35-40 kg-os testtömeggel jönnek a világra. Féléves korukra már meghaladják a 100 kg-ot, és legkésőbb kilenc hónapos korukig vesznek magukhoz anyatejet, ám már 4-5 hónaposan megpróbálkoznak a szilárd táplálékkal is. Kifejlett méretüket ötéves korukra érik el. Gyermekáldás volt a Parasztudvarban látható hucul lovaknál is! A Gertrúd nevű kanca ugyanis tegnap reggelre csodaszép csődörcsikót ellett. A hucul lovak méretüket tekintve félúton vannak a pónik és a „nagylovak” között, így az úgynevezett „kisló” kategóriába tartoznak. Maga a hucul lófajta eredetileg a Kárpátok hegyei közt alakult ki, és rajtunk, magyarokon kívül a szlovákok, a románok, a lengyelek, és az ukránok is sajátjuknak tekintik. A lovak egyébként általában 11 hónapig vemhesek.
Bővebb információval szolgál a Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya Tel: 363-379/177; fax: 364-0109 Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens e-mail: hanga@zoobudapest.com  mobil: 06-20 / 200-5812

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás