Hirdetés

Amerikai kutatók világra segítették az első olyan csikókat (egy testvérpárt: Vitreoust és három nappal idősebb nővérét, Ethylt), amelyek előzőleg mélyfagyasztott, majd kiolvasztott petesejtekből születtek. Az attrakciót a Colorado Állami Egyetem Állatreprodukciós és Biotechnológiai Laboratóriuma hajtotta végre.
A most körülbelül kéthetes állatok minden szempontból teljesen egészségeseknek tűnnek. A kutatók szerint az eljárás segíthet megőrizni a veszélyeztetett lófajták genetikai állományát, és természetesen a drága, ritka vérvonalú verseny- és tenyészlovakét is. “Meglehetősen biztosak vagyunk abban, hogy a petesejtek akár évezredekig is elállnak.” – nyilatkozta George Seidel fiziológia professzor.
Lisa Maclellan, a coloradoi egyetem laboratóriumának munkatársa elmondta, hogy habár a technológiát egereken, hörcsögökön és szarvasmarhákon már sikerrel alkalmazták, lovak esetében ez volt az első célravezető kísérlet.

A donor kancától származó petesejteket hónapokig tartották lefagyasztva folyékony nitrogénben, majd kiolvasztás után beültették őket a pótanyáknak kijelölt kancák méhébe.
A biotechnológiai forradalmi jegyében született csikókat természetesen nem lehetett hagyományos nevekkel megbélyegezni: Vitreous, a testvérpár fiatalabbik tagja a “vitrifikációként” ismert petesejt-megőrzési eljárásról kapta a nevét, míg nővére, Ethyl esetében névadóit az eljárás során felhasznált etilén-glikol nevű vegyület ihlette meg. (BBC)
frisshirek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás