Hirdetés
greenfo/apa

Az ózonréteget egyértelműen károsító anyagok felhasználása 2003-ban 24 százalékkal 1929 tonnára esett vissza.

Németországban egyre csökken a klíma- és ózonréteg károsító vegyi anyagok évente felhasznált mennyisége. A Wiesbaden-i szövetségi statisztikai hivatal kimutatása szerint a fluórklórszénhidrogének és más káros környezetszennyező anyagokból 2003-ban az egy évvel korábbihoz képest 3,4 százalékkal kevesebbet, összesen 9023 tonnát használtak fel. Az ózonréteget egyértelműen károsító anyagok felhasználása 2003-ban 24 százalékkal 1929 tonnára esett vissza.

Károsító potenciáljuk alapján súlyozva a legkockázatosabb vegyszerek felhasználása egyenesen több mint 50 százalékkal csökkent. Ez utóbbi arányt az ún. “ózonlebontási potenciál” (Ozon Depletion Potenzial, ODP) statisztikai mutató alapján kalkulálják.

A kedvező fejlemény az FCKW-gázok alkalmazásának drasztikus visszaesésére vezethető vissza. Ezekből 2003-ban 56 tonnát használtak fel, szemben az egy évvel korábbi 348 tonnával. Növekszik viszont a környezetkímélő helyettesítő anyagok felhasználása. Az R12-es hajtógázból (FCKW dikloridfluórmetán) például 2003-ban az előző évihez képest 91 százalékkal többet használt el az ipar. Az R134A (1,1,1,2-tetrafluóretán) hajtógázból pedig 58 százalékkal többet. Leginkább klíma- és ózonréteg károsító hatással a hűtőberendezésekben alkalmazott hűtőfolyadékok és a spray-hajtógázok vannak a környezetre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás