Hirdetés
CTK - MTI

Évről-évre több a cseh háztartások termelte hulladék, amit a fogyasztás növekedése okoz. Ennek következménye, hogy főleg csomagoló kartonpapírból és pet-üvegekből egyre több kerül ki a háztartásokból.

A növekedés 1995. óta tart, ma az egy főre jutó szemét mennyisége eléri az évi 460 kilogrammot. A Föld Barátai (Duha) szerint a visszaváltható üvegek használatát kellene szélesíteni.

A Hospodarské Noviny (HN) című cseh lap a 2003-as környezeti jelentést idézi, melyet a cseh kormány most hagyott jóvá. Ebben az olvasható, hogy a háztartási szemét mennyisége 1999-ben 3,6 millió tonna volt, de a múlt évre a mennyiség egymillió tonnával nőtt. A fejenkénti mennyiség közelíti az osztrákot és németet, amely országokban már meghaladja a fél tonnát. Csehországhoz képest a szlovák 316 kilós hulladékmennyiség szerénynek tűnik.

További probléma Csehországban, hogy a szelektált hulladék részaránya jócskán lemarad az uniós átlagtól, nem véletlen, hogy az EU már fel is szólította Prágát, hogy javítson a helyzeten. Az elvárás az, hogy 2008-ra a válogatott szemét évente és fejenként 40 kiló legyen, tavaly a cseheknél a szelektált háztartási hulladék 28 kilót éppen csak meghaladta, úgy, hogy a megelőző három év alatt az ilyen hulladék mennyisége az országban 37 százalékkal növekedett. Ám még így is a cseh háztartások hulladékuk több mint 60 százalékát nem újrahasznosíthatóan dobják ki. A NH szerint tavaly a szelektált aránya már nem növekedett az országban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás