Hirdetés
APA/AFP

Egyes gyermekbútoroknál magas koncentrációban mutattak ki egészségre káros vegyületeket és egészségre ártalmas hatásokat észleltek a német “Öko-Test” fogyasztóvédelmi magazin szakemberei a svéd Ikea bútor áruház lánc gyermek szobabútor garnitúráinak vizsgálata során.

A Smyg falilámpa és a Spöka éjjeli lámpa túl magas váltakozó áramú “elektroszmogot” áraszt magából, ami megzavarhatja az emberi szervezet hormonháztartását és idegrendszerét, valamint rákos kockázati tényező gyanúja alatt áll.

A vizsgálat során aggodalomra okot adó vegyületek jelenlétére bukkantak egy matracban és egy ágyfüggönyben.

Az Ikea az Öko-Test vizsgálatának eredményére a Löwa Blatt ágyfüggöny forgalmazásának azonnali felfüggesztésével, valamint az ágyneműk és párnák fehérítésére használ vegyület alkalmazásának azonnali betiltásával reagált.

A vizsgált termékek közül tizenegy kapott “nagyon jó” minősítést, közöttük a Mammut gyermek garnitúra is. Két lakástextília “jó”, egy ágynemű készlet és egy ágyfüggöny “megfelelő” minősítést, a két kifogásolt lámpa “kielégítő”, a kifogásolt ágynemű és matrac pedig “hiányos” minősítést kapott.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás