Hirdetés

Az éghajlatváltozás a tudósok szerint nemcsak hőmérsékletemelkedéssel jár. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az elsivatagosodáson, a jégsapkák olvadásán és egyéb “mellékhatásokon” kívül azzal is számolni kell, hogy a melegedő klíma segítheti a malária elterjedését.
Jelenleg naponta háromezren halnak meg a moszkitók parazitája által terjesztett betegségben, melynek melegágya Kelet-Afrika.
Korábban azt feltételezték, hogy az egyre több maláriás eset a gyógyszerrezisztenciának és a népességnövekedésnek köszönhető. Ameriai és brit tudósok azonban ma már azt állítják: a globális felmelegedésnek is sok köze van a betegség utóbbi évtizedekben való nagymértékű terjedéséhez, bár egyértelmű összefüggés felállításához még további kutatások szükségesek.
Az afrikai kontinens keleti részén 1970-től 1998-ig 10 évenként 0,15 celsius fokot emelkedett az átlaghőmérséklet és ezzel együtt nőtt a maláriás esetek száma is. A malária évi 300-500 millió embert fertőz meg és 1-2,7 millió esetben halálos. Elsősorban az afrikai gyerekek között szedi áldozatát.
Bár a maláriának van ellenszere, a parazita mára sok kezelésre teljesen ellenálló lett. A betegséget okozó parazitát hordozó moszkitók több rovarirtóra immunisak lettek az utóbbi években, ezért a tudósok szerit a legfontosabb a malária elleni oltóanyag kikísérletezése. A kutatók remélik, hogy a parazita és a rovar genetikai térképének megfejtése fel fogja gyorsítani a folyamatot.
2002.december 16.
Forrás:www.zoldmagazin.com

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás