Hirdetés
Forrás: forestpress

Környezetvédők ellenállásába ütközött Európa legnagyobb külszíni vörösrézbányájának működési terve, Dél-Spanyolországban. Félő, hogy a bánya mérgező, nehéz fémekkel szennyez egy folyót.

A kanadai Inmet Bányászati Vállalat évi 72 ezer tonna rézkatód kivonásához folytat terep előkészítést Sevilla tartományban. A Las Cruces bánya kitermelését 2008 januárjában kezdenék meg – jelentette a Reuters.
A nagyvállalat, mely állítja, hogy csak tiszta, szűrt vizet enged a Guadalquivir folyóba, rendelkezik a helyi kormány, a Junta de Andalucia engedélyével, és 54 millió eurós támogatásra is ígéretet kapott.
Az Ökológusok Akcióban elnevezésű, a bánya ellen kampányoló csoport azt állítja, a bánya arzént, kadmiumot és ólmot és más nehéz fémeket enged majd a folyóba.

A Las Cruces projekt leállításáért beadványt juttattak el az Európai Bizottsághoz.
– A nehézfém lerakóhelyeket tiltja a törvény, a regionális kormányzat mégis jóváhagyta, így jogorvoslatért Brüsszelhez fordultunk – mondta Antonio Ramos mérnök, a bánya ellen fellépő Ökológusok Akcióban csoport vezetője.

Az Inmet szűri a szennyvizet és eltávolítja a szilárd szennyező anyagokat, mielőtt a vizet kiengedi. Biztonságos, hosszú távú megoldásként a szilárd szennyező anyagokat alul, felül agyagrétegggel zárja el, szigeteli.
Az Inmet rendelkezik azokkal a szükséges engedélyekkel az Európai Uniótól, a spanyol kormánytól és Andalúzia regionális kormányzatától, melyek tartalmazzák a bányából kikerülő folyékony anyagokra vonatkoztatott szigorú megszorításokat.

– Az egész engedélyezési folyat lényeges eleme, hogy nincs szabad mozgástér. Az engedély megadásához teljesíteni kell a követelményeket – mondta az Inmet elnöke és fő termelés irányítója Jochen Tilk.
Ha egy bánya nem felel meg a kritériumoknak, gyorsan bezárásra kerül.
Az Inmet első negyedéves eredménykimutatásában, melyet májusban ismertettek, az áll, hogy a bánya végleges termelését jelenlegi, éves 72 ezer tonnáról 9 százalékkal megemelték. Az egy fontnyi réz becsült előállítási költsége 0,39 euró lenne. A réz jelenlegi ára 3,77 US dollár fontonként. A bánya átlagos vörösréz kihozatala 6,2 százalék.

1998-ban Andalúzia volt az a tartomány, mely Spanyolország történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját szenvedte el, amikor egy záró gát megcsúszásakor, Aznalcollar város közelében lévő cink bányából, több millió tonna, mérgező zagy jutott a Guadalquivir folyóba,
A bánya a Boliden, az akkor kanadai és svéd közös társaság tulajdonát képzete, s fennállt a veszélye annak, hogy a Donada Nemzeti Park, a folyó torkolat jelentős vizes élőhelye szennyeződhet.
Az Inmet hangsúlyozza, hogy projektben nincs szennyvíz tároló, így hasonló baleset előfordulása lehetetlen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás