Hirdetés
MTI - Harka

A soproni hegység natúrparkká nyilvánítását kezdeményezi a környezetvédelmi miniszternél az az egyesület, amelyet erre a célra hozott létre több érdekelt önkormányzat, civil szervezet és vállalkozás Harka községben.

Az alakuló ülésen az alapítók döntöttek arról, hogy Persányi Miklós környezetvédelmi miniszternek felterjesztik ez irányú javaslatukat – mondta Taschner Tamás, az alapító Fertőtáj Világörökség Egyesület képviselője. “Az Európa-szerte ismert natúrpark elnevezés minden bizonnyal megnövelné a környék vonzerejét, fellendítené a vendég- és turistaforgalmat” – hangoztatta.

Ezzel összefüggésben kiemelte: a soproni térségben natúrpark együttes alakulhat ki, hiszen a tervezett soproni a szomszédos ausztriai Rozália-, és az ugyancsak osztrák Lándzséri-hegyek natúrparkkal különleges együttest képezne. “A soproni hegység élvezi a szükséges védettséget, hiszen természetvédelmi terület, sőt államilag minősített klimatikus gyógyhely” – mondta.

Terveik közül kiemelte: ha megkapják indítványukhoz a miniszteri jóváhagyást, akkor a soproni hegység natúrpark bejáratait, jelképes kapuit kitáblázzák és népszerűsítő kiadványt jelentetnek meg a vidék természeti értékeiről. De addig is tevékenykednek: fokozott gondot fordítanak a sétautak, túraösvények rendben tartására, fenntartására.

Ezekre a célokra Phare kisprojekt pályázaton 6 millió forintot nyert az egyesület egyik alapítója, a Soproni Erdőkért Környezetkultúra Alapítvány.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás