Hirdetés
greenfo/mti

Kétszáz millió euróig terjedő hitelt hagyott jóvá a szlovéniai sostanji szénerőmű számára az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Az összegből a barnaszén-erőműhöz újabb blokkot építenek.

A szlovén áramtermelés egyharmadát adó létesítmény modernizálása Szlovénia legnagyobb energiaügyi beruházása azóta, hogy 1991-ben önálló köztársaság lett.

Az 1,1 milliárd euró összköltségűre becsült beruházásban az Európai Beruházási Bank (EIB) is részt vesz, 550 millió euróval. Az immár hatodik erőművi blokkot – 545 megawatt teljesítménnyel – a tervek szerint 2014-ig kell felépíteni, párhuzamosan az elöregedett blokkok leállításával.

A korszerű blokk évi 1,2 millió tonnával csökkenti majd a széndioxid kibocsátást. Ez Szlovénia teljes üvegházhatást okozó gázkibocsátásának mintegy 8 százaléka. Ugyanakkor a nagyberuházást élénk vita kíséri Szlovéniában, az előkészítés során mutatkozó állítólagos szabálytalanságok, valamint a túlságosan magas költségek miatt. A szlovén kormány a hónap végéig vár választ az állami energiakonszerntől, a HSE-től a leánycége elleni vádakkal kapcsolatban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás