Hirdetés

Az egész emberiséget érintő, súlyosbodó környezeti válság elhárítására nemzetközi egyezmények és hazai törvények születtek, illetve léptek életbe.

A környezeti nevelés, oktatás – mint állami feladat – a környezet és a természet védelméről szóló törvényekben jelenik meg, a környezetvédelemért felelős miniszter feladata, az oktatási miniszterrel együttműködve. A nemzeti környezetvédelmi programról (NKP) szóló 83/1997. (IX. 26.) országgyűlési (OGY-) határozat célkitűzéseinek, valamint a minisztériumok feladat- és hatásköreinek megfelelően az Oktatási Minisztérium (OM) és a Környezetvédelmi Minisztérium (KöM) között 1999. június 5-én létrejött egy együttműködési megállapodás, amelynek értelmében a két szaktárca együttműködik a környezeti nevelés állami feladatának teljesítése során.

Ez a tárcaközi kooperáció az elmúlt évek során sikeresnek bizonyult. Nemzetközi szinten is követendő példaként idézik az OECD-tagállamok visszatérő vizsgálatai és jelentései (riportjai). Az NKP következő ciklusához illeszkedve folyik a közös munka megújításának előkészítése a 2002-2008 időszakra.
A gyakorlati megvalósítás érdekében tavaly jött létre a két éves környezeti nevelési koncepció, melyet az illetékes miniszterek írtak alá.
Az együttműködési vegyes bizottság 2002. január 16-i ülésének döntése alapján, a KöM és az OM a 2002. évi kapcsolatának keretében. a környezeti nevelés állami feladatának teljesítése során közösen meghirdetett pályázatokat jelenfős összegekkel tervezi támogatni a két tárca.
A tárcaközi együttműködés keretében a két minisztérium közösen tartja fenn háttérintézményét, a Környezeti Nevelési és Kommunikációs Programirodát (KomP) és a nemzetközi Globe, valamint a Bisel iskolai környezetvédelmi hálózatot.
2002-03-28

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás