Hirdetés

Heti 23.000 kávéspohár fogyott el Killarney-ban, emiatt betiltják az egyszer használatos, vagyis az eldobható kávéspoharakat, mert a turistákkal teli ír városban már „kávéspoharak ömlöttek ki a szemetesből”.

A heti 23 ezer kávéspohár a Guardian cikke szerint évente több mint egymillió poharat jelentett, ami végeredményben cirka 18,5 tonna hulladék. Volt. Három hónappal ezelőtt ugyanis kivonták a forgalomból ezeket a termékeket, így ha valaki elviteles kávét kér egy kávézóban vagy szállodában, hoznia kell a saját poharát, vagy kéteurós kauciót kell fizetnie egy repohárért, aminek a visszaváltása után persze a két euró is visszajár.

„Ez a város és a vidék pestise volt”, fogalmazott mondta Michael Gleeson, a helyi civil fejlesztéseket támogató csoport elnöke. Az ötletet a megyében több város is megpróbálja követni, Gleeson szerint remélhetőleg Írország-szerte és azon túl is elterjed majd. A július végi indulás épp a turisztikai főszezonra esett, de az eredmény már most szemmel látható, ráadásul szinte az összes kávézó és több mint ötven helyi vállalkozás csatlakozott hozzá.

Az egyik hely tulajdonosa szerint ugyanakkor ahhoz, hogy a rendszer más városokban is elterjedjen, kormányzati rásegítés is kellene, hiszen valószínűleg nem minden kávézó csatlakozna önként. Az ír kormány egyébként tervez bevezetni egy húszcentes adót az eldobható kávéspoharakra (ez lenne az úgynevezett latte tax), ami jó kezdet, de nem elég, mondta el Killian Treacy.

A kezdeményezéshez a város mind a 21 kávézója csatlakozott, sőt, más helyi vállalkozások is, például egy gyár, ahol a dolgozókat is megkérték, hogy saját, újrahasználható poharaikat vigyék be munkahelyükre.

Az egyszer használatos kávéscsészék használatának megszüntetéséről szóló tábla fogadja Killarney látogatóit. Fénykép Rory Carroll The Guardian

Nyitókép: saját bögrés kávézás Killarney-ben fotó: Rory Carroll The Guardian

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás