Hirdetés
greenfo/MTI

Baranyában a karácsonyi ünnepek előtti napokban 41 kilogramm olyan, kifejezetten gyermekeknek szánt szaloncukrot találtak, amelyben kimutatták a kólibaktérium jelenlétét. A fertőzött szaloncukor az ország több pontjára is eljutott.Összeállítás a 2005-ben nyilvánosságra került élelmiszer-szennyezési és illegális élelmiszer-feldolgozási ügyekről:

Magyarországon emlékezetes élelmiszerszennyezési botrány történt 1994 nyarán, amikor míniummal kevert, azaz ólmozott pirospaprika-őrlemény került forgalomba, amely országszerte megbetegedéseket okozott. 2004 októberében ismét a paprika került előtérbe: a kormány rövid időre elrendelte a fűszer forgalmazásának tilalmát, mert kiderült, hogy több cég termékeiben az aflatoxin nevű mérgező anyag mennyisége meghaladta a megengedett szintet.

Összeállítás a 2005-ben nyilvánosságra került élelmiszer-szennyezési és illegális élelmiszer-feldolgozási ügyekről:

Február 25. – Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) bejelentése szerint összesen 22 ezer kilogramm, metamidophosz nevű rovarirtó szerrel mérgezett tv-paprika került az országba Marokkóból. Az importált paprika egy része kikerült a kereskedelmi forgalomba is. Május – Szalmonellával fertőzött disznósajt került forgalomba az egyik kereskedelmi üzletház áruházaiban.
Június 9. – A fővárosi fogyasztóvédelmi felügyelőség ideiglenesen megtiltotta a Görögországból származó, hamburgerkészítéshez használatos, majd 14-én a fokhagymás Captain’s fűszerkeverék magyarországi forgalmazását, mert azok egészségre ártalmas anyagot tartalmaztak.
Június 21. – A magyar hatóságok 1000 kilogramm szennyezett szlovák fűszerpaprikát zároltak és küldtek vissza a gyártónak, mert az őrleményben a laboratóriumi vizsgálatok mérgező aflatoxint mutattak ki.
Július 29. – A Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás ártalmas közfogyasztási cikkel történő visszaélés miatt feljelentést tett, mert nem sikerült egy szegedi üzletben talált, közel hetven kilogramm szalmonellás kolbász gyártójának a nyomára bukkanniuk.
Szeptember 19. – A tunéziai eredetű, 250 gramm kiszerelésű mandulás datolyakenyérben az ÁNTSZ entomológiai vizsgálata rovarürüléket, élő molylárvát és rovarrágott datolyát mutatott ki. Az áruból 1960 kg érkezett az országba. Október 12. – Az ÁNTSZ vizsgálata az indonéz származású őrölt szerecsendióban a megengedett határérték feletti aflatoxin tartalmat mutatott ki. A szervezet intézkedett a termék visszahívásáról.
Október 19. – Az ÁNTSZ a török származású aszalt datolyában rovarürüléket, elhalt rovarmaradványt talált, s rendelkezett a termék visszahívásáról.
Október 20. – Nyilvánosságra került, hogy egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, ukrán tulajdonú és ukrán piacra termelő élelmiszer-feldolgozó üzem 2004 szeptembere és 2005 februárja között Bajorországból eledelnek minősített vágóhídi hulladékokat vásárolt és dolgozott fel.
December – Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési szolgálat – Csongrád megyében illegális savanyúság-előállító üzemet fedezett fel, ahol 93 tonna savanyúságot foglaltak le. – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az Ausztriából importált egy tonna pisztácia forgalomba hozatalt megelőző bevizsgálása megállapította, hogy a termék mikotoxin tartalma meghaladta a határértéket. – Budapesten 160 kilogramm engedély nélküli hal forgalmazását akadályozták meg. – Győr-Moson-Sopron megyében elkoboztak 1200 kilogramm, ismeretlen eredetű libamáj-terméket, amiről később kiderült, hogy pulykamáj volt. December 9. – Csepelen összesen 73.500 kilogramm lejárt szavatosságú baromfiterméket, egész csirkét, csirkecombot és -mellet, illetve pulykát foglaltak le egy illegális tároló és csomagoló üzemben. A húsokból – amely a csomagolás alapján Szlovákiából, Csehországból s Lengyelországból származott – még nem került az üzletekbe.
December 14. – A Győr-Moson-Sopron megyei Pér községben négy tonna halat foglaltak le egy illegális élelmiszer-feldolgozó üzemben. Az elkobzott halat elszállították és megsemmisítették.
December 19. – A Csongrád megyei Öttömösön illegálisan működő, élelmiszer feldolgozó, tároló és csomagoló üzemet fedeztek fel.
December 27-én bejelentették: tételesen ellenőrzik, hogy a zár alá vett közel 93 tonnányi befőttből és savanyúságból mely tételek származnak legális forrásból.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás