Hirdetés

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága június 21-én, szerdán délelőtt brüsszeli ülésén nagy többséggel fogadta el az első magyar környezetvédelmi jelentést. A “Városi Környezet Stratégia” az EU teljes népességének 80 százalékát kitevő városi lakosság környezeti érdekeit hivatott védeni.

Az Európai Parlament Hegyi Gyulát bízta meg a jelentés elkészítésével. A képviselő a városi környezetvédelmi programok, az épület és közmű felújítások és a tömegközlekedés EU finanszírozását szorgalmazta.
A jelentés előírná a nagyobb európai városok számára Fenntartható Városi Környezetvédelmi és Közlekedési Tervek elkészítését, melyek integráltan foglalkoznának a városok környezetvédelmi problémáival.
A jelentés kitért többek között, arra, hogy az energia és a víz nem kellően hatékony felhasználása nem csak a környezetet szennyezi, de jelentős pluszköltséget is jelent a lakosságnak. Ezért fontos, hogy jusson pénz az energia- ás vízhatékonyságot növelő épület felújításokra és a városok infrastruktúrájának, például a távfűtésnek a korszerűsítésére.
Hegyi Gyula jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy a városok központjában a légszennyezésért leginkább felelős közlekedés mérséklésétől várhatunk javulást. Ezért támogatni kell a tömegközlekedést, meg kell teremteni a kerékpározás feltételeit, és növelni kell a zöldterületeket. A jelentés előírná a városoknak, hogy a következő öt esztendőben legalább öt százalékkal csökkentsék az autóforgalmat, s ugyanennyivel növeljék a tömegközlekedés arányát. A jelentés kitér a különösen az idősebb korosztályokat veszélyeztető nyári hőhullámokra, melyeket ésszerű várostervezéssel lehetséges megelőzni.
Az EP plenáris ülése szeptemberben szavaz a városok fenntartható fejlődését támogató jelentésről.

További és részletesebb információ a jelentéstevőtől a 00-324-78-668-057-es mobil telefonon kapható.
Brüsszel, 2006. június 21.
Földeák Iván
az MSZP európai parlamenti delegációjának sajtótitkára

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás