Hirdetés

Ökológiai, környezeti és társadalmi kérdésekkel foglalkozó új műsor indult a Kossuth adón 2006 október 11-én. A szerdánként 15.05 – 15.55 között jelentkező élő, interaktív műsorban az életminőségünket, és a jövőnket befolyásoló természeti és társadalmi jelenségekről, folyamatokról beszélgetünk szakértőkkel, tudósokkal, környezetpolitikusokkal, és a zöld mozgalom képviselőivel.

Az adás alatt várjuk hallgatóink kérdéseit és véleményeit SMS- ben a 06/30 9000-666 – os, telefonon az (1) 328- 8472– es számon. Az adásban megszólaló hallgatónknak egy perc áll rendelkezésére véleménye, vagy kérdése közlésére.
Műsorunkat drótpostán is elérhetik az okosansz@radio.hu  címen.

Szerdánként várják Önöket a szerkesztő – műsorvezetők: Mangel Gyöngyi és Sarkadi Péter 


Ökosansz 2006 október 25. szerda 15.05-15.55

Életünk része. Több millióan a zsebünkben hordjuk, és dühösek vagyunk, ha nincs térerő. Természetesnek vesszük a használatát, ugyanakkor mérgelődünk, ha a környezetünkbe akarnak átjátszó tornyot építeni. Az elmúlt 30 évben 350 szeresére nőtt a szervezetünket érő sugárterhelés. A jelenlegi hálózat már kiépült, de nemsokára jön a 3G, amihez újabb átjátszó tornyokat kell telepíteni.
Az Alkotmánybíróság minapi határozatában megsemmisítette a magánterületen – közérdekre hivatkozó építési szabályt. Többek között erről beszélgetünk vendégeinkkel és hallgatóinkkal
 


Ökosansz 2006 október 18. szerda 15.05-15.55

Több mint tíz évvel ezelőtt jelentek meg az első, szántóföldi termesztésre szánt génmódosított növények. Az amerikai földrészen, rövid időn belül elkezdődött a módosított szója és kukorica termesztése. Ezekbe a növényekbe különféle tulajdonságokat kódoló, más fajokból származó DNS darabokat ültettek be, vagyis módosították a génállományukat.

Számos tudós és környezetvédő már abban az időben felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon keveset tudunk a módosított növények környezeti és táplálkozás-élettani hatásairól. Vajon okozhatnak-e allergiát, emésztőrendi vagy daganatos betegségeket a génmanipulált szójából készült ételek? Hogyan hat az állatokra a génmódosított takarmány? Kijuthat-e olyan génszennyezés a természetbe, ami kárt okoz a vadon élő állatokban?

Ma csak a kérdőjelek szaporodnak. Eközben – elsősorban az Egyesült Államok és a nemzetközi biotechnológiai vállalatok nyomására – az Európai Unió is engedélyezte néhány fajta termesztését, de szigorú szabályok között. Nálunk most még moratórium van, de Magyarországnak is törvényt kell alkotnia a termesztés szabályairól, ennek tárgyalását hétfőn kezdte el az országgyűlés. Az Ökosansz témája a génmódosítás és a készülő törvény. 
A műsor vendégei: Vértes Tímea, a földművelési szaktárca növénygenetikusa és uniós szakértője, és Ángyán József egyetemi tanár, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának tagja

Kinek érdeke a génmódosított növények elterjesztése? /a műsor írott változata/ >>>

A műsor meghallgatása >>> 


Ökosansz 2006 október 11. szerda 15.05-15.55

Önök is tapasztalták már, hogy felborultak az évszakok, gyakoribbak a viharok, kiszámíthatatlanok az esők, súlyosabbak az áradások, nyaranta pedig néha elviselhetetlen a forróság?

Az időjárás változása károkat is okoz. Szétfagynak az utak, az özönvizek településeket moshatnak el, stb., amelyek a klímaváltozás következményei. A globális éghajlatváltozás hazai következményeiről beszélgetünk. Ezekre jobb felkészülni, mint utólag helyreállítani a keletkezett károkat. Ezt szolgálja a VAHAVA program, és Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia, melyet várhatóan jövőre fogadja el az Országgyűlés. Mit tartalmaz a tervezet, és hogyan érinti ez hétköznapjainkat?
Szerkesztő – műsorvezető: Sarkadi Péter, társszerkesztő: Mangel Gyöngyi, munkatárs: Czifra Szilvia
A műsor meghallgatása >>> 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás