Hirdetés

A kormány energiapolitikájának alapelvei közé tartozik az ellátás biztonsága és a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele, amelyek érvényesülését a hatékony működést lehetővé tevő szabályozók fogják biztosítani – mondta Hegedűs Éva, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára az Energia Klub tegnapi fórumán. Az árampiac jövő évi megnyitása miatt július 1-jéig véglegesíteni kell négy kormányrendeletet, amelyek közigazgatási egyeztetése hétfőn lesz.

A Paksi Atomerőmű Rt. továbbra is a közüzemi ellátás része marad Magyarország biztonságos energiaellátása érdekében – jelentette ki Hegedűs Éva, aki emlékeztetett arra, hogy Magyarország az európai uniós csatlakozási tárgyalásokon nem kért átmeneti mentességet az energiapolitikával kapcsolatban; így ha 2004-től Magyarország taggá válik, akkortól az EU szabályozóit kell alkalmazni e területen is. A hazai szabályozók megalkotásakor alapelv, hogy azok hosszú távon garantálják az ország energiaellátását. Az árampiac liberalizációjával kapcsolatban be kell tartani a fokozatosságot, mivel a túlságosan gyors nyitás jelentős veszteségeket eredményezne a vállalkozásoknak. A kormány hangsúlyt fektet arra, hogy a szociálisan rászorulók támogatást kapjanak, vagyis a piaci árat nem szorítják le mesterségesen – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A gáztörvénnyel kapcsolatban kiemelte, hogy a Mollal sikerült konszenzusra jutni. Ennek megfelelően két kérdésben módosítanak majd a korábbi törvénytervezeten. A korábbi elképzelések szerint szabaddá válik a gázimport, azonban a Magyar Energia Hivatalnak (MEH) joga lenne ezt megtiltani, ha a Mol, illetve a gázfogyasztók számára ez veszteséget jelent. Egy másik változat szerint a MEH-nek nem lesz joga megtiltani a gázimportot, és ha a Molnak gáztöbblete keletkezik, akkor ezt köteles lenne aukcióra felajánlani, továbbá ha ebből az olajtársaságnak vesztesége származna, akkor ez a befagyott költségeit növelné. Egy másik elgondolás szerint a hazai gáztermelés költségei az importárakat követnék, és az ebből származó árkülönbözetet az állam bányajáradék formájában elvonná, ami alapját képezné a szociális támogatásoknak.

Lengyel Gyula, a Medgyessy-kormány energiapolitikájának kidolgozója (a Horn-kormány idején az MVM vezérigazgatója) elmondta: az állam tulajdonosi magatartásának alapvetően piaci szemléletűnek kell lennie az energiaszektorban is. Emlékeztetett arra, hogy a villamos energia fogyasztói ára nem fedezi az MVM költségeit, és az ebből származó vagyonvesztés évente eléri az 50 milliárd forintot.
2002.06.21.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás