Hirdetés

A parlagfű virágzása a napokban országszerte megkezdődött, a közegészségügyi intézet ezért felhívja az allergiások figyelmét, hogy szükség esetén időben kezdjék el a gyógyszeres tünetmegelőzést. A Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Közegészségügyi Intézete szerint az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának 14 kihelyezett pollenérzékelőjéből nyolcban már találtak – egyelőre ugyan alacsony koncentrációban -parlagfű polleneket. Az úgynevezett pollencsapdák közül eddig a budai, a pesti, a debreceni, a miskolci, a nyíregyházi, a pécsi, a szekszárdi és a veszprémiben találtak polleneket.

Az intézet közlése szerint a virágzás kezdete után is fontos a felvilágosítás, valamint a fertőzött területek feltérképezése annak érdekében hogy az egynyári virág ne tudjon magot érlelni. Az ÁNTSZ korábbi tájékoztatása szerint virágzási csúcs idején, augusztus közepén több mint ezer pollent mérnek egy levegő köbméterben, míg Amerikában, a növény őshazájában a köbméterenkénti 300 pollen is soknak számít. A parlagfű pollenje egyébként várhatóan szeptember végéig lesz érzékelhető a levegőben. A Magyar Allergiológiai és Klinikai Immunológiai Társaság adatai szerint 2,5-3 millió ember küzd különböző szintű allergiával ma Magyarországon, és évente mintegy 200 ezerrel nő a betegek száma. A társaság szerint a társadalombiztosítás évente mintegy 8 milliárd forintot költ az allergiával kapcsolatos betegségekre.

Az egészségügyi tárca adatai szerint a magyarországi asztmások száma meghaladja a 160 ezret, az allergiában szenvedőké pedig 2 millióra becsülhető. Az adatok szerint csak Budapesten 400 ezer embert érintenek a parlagfű okozta allergiás megbetegedések. A fővárosi önkormányzat tájékoztatása szerint a nyolc évvel ezelőtt indított fővárosi parlagfű program eredményeként Budapesten visszaszorulóban van a gyomnövény, ugyanakkor országos szinten több mint 10 százalékkal nőtt a parlagfüves területek nagysága, és már meghaladja az 5 millió hektárt. Az Országgyűlés márciusban egy eseti bizottságot is felállított a parlagfű elleni küzdelem teendőinek feltérképezésére. A testület azóta áttekintette az eddig megkezdett parlagfű ellenes programokat, az ehhez rendelkezésre álló forrásokat és jogi lehetőségeket, valamint megvizsgálta a kormányzati és önkormányzati szervek, illetve a civil szervezetek eddigi tevékenységét. A bizottságnak a kidolgozott intézkedésekről és munkájáról szeptember 30-ig kell jelentést terjesztenie a parlament elé.
2003. július 3.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás