Hirdetés
Fidesz zöld tagozat közleménye

Környezet- és természetvédelmi szempontból “elkótyavetyélt időszaknak” nevezte a 2002-es kormányváltást követő éveket Medgyesy Balázs, a Fidesz – MPSZ Zöld Tagozatának országos elnöke.

A leállított Széchenyi-terv miatt lelassultak a kis- és középvállalkozások, valamint a mezőgazdasági termelők környezetvédelmi beruházásai. Medgyesy Balázs szerint az uniós csatlakozást követően több forrás érkezik ugyan Magyarországra a környezetvédelembe, ám ezzel párhuzamosan csökken a hazai támogatás mértéke. “Optimális kihasználás esetén is, tehát amennyiben az összes rendelkezésünkre álló forrást le tudjuk kötni, ez egy százmilliárdos hiányt jelent a környezetvédelmi fejlesztésekben évente” – hangsúlyozta.

A történelmi lehetőség elkótyavetyélésének nevezte Medgyesy Balázs a továbbiakban azt is, hogy a magyar kormány nem lépet fel határozottabban Románia uniós csatlakozási tárgyalásai során, így a szomszédos ország “az évtized végéig a továbbiakban is veszélyes anyagokkal szennyezheti a Magyarországra átfolyó folyókat”. A tagozat elnöke a továbbiakban nehezményezte, hogy bevezették a “biobüfés, jegyárus” nemzeti parkokat, amelyeknek “innentől az lesz a feladatuk, minél nagyobb bevételeket érjenek el, minél nagyobb forrásokat tudjanak a költségvetési lyukakba betömködni”.
Szerinte az elmúlt időszakban mérhetően növekedett a környezeti balesetek száma, mégis továbbra is a környezetvédelmi hatóság szétzilálása a meghatározó folyamat. Medgyesy Balázs ezért felhívta a kormányzat figyelmét arra, hogy “szózuhatagokkal, szófolyamokkal nem lehet átöblíteni az elszennyezett folyók medrét, az ígéretek, azok nem védenek meg bennünket az árvizektől, és tettekre, forrásokra van szükség”.
A zöld tagozat elnöke kritizálta a szaktárca által az idén januártól felállított zöldhatóságok rendszerét is. Mint mondta a nemzeti parkoktól elvették a természetvédelmi munkához szükséges hatósági jogköröket, s ezeket a Dél-Alföldön például Szegedre és Gyulára koncentrálták. Így állt elő az a helyzet, hogy például “a Körös-Maros Nemzeti Park működési területének 97 százalékán nincsenek olyan emberek, akik a területen a hatósági feladatokat el tudnák végezni”. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás