Hirdetés

A napokban lépett életbe a használt üzemanyagok és a radioaktív hulladékanyagok tárolásáról és kezeléséről szóló konvenció, éppen 90 nappal azután, hogy 25, országként Írország is ratifikálta a maga nemében első nemzetközi egyezményt. A megállapodásnak Magyarország is tagja.
Az aláíró 25 ország által életbe léptetett konvenció szerint az érintett országok vállalják a használt üzemanyagok és a radioaktív hulladékanyagok tárolására és és kezelésére vonatkozó – közösen megfogalmazott és vállalt – előírások betartását. A konvenciónak – Magyarország mellett – több volt szocialista ország is tagja. A szerződő felek országaiban ellenőrző rendszer működik, amely az üzemanyagok és a radioaktív hulladékok kezelését ellenőrzi, a begyűjtött adatokat az év végén tervezik összegezni.
Igaz, hogy a sugárzó hulladékok kezelése nemzeti feladat, de a kérdésnek számos nemzetközi vonatkozása van – hívj a fel a figyelmet a Nemzetközi Atomenergia Ipari Ügynökség összefoglalója. Éppen emiatt erősödött fel az utóbbi időben az ezzel kapcsolatos nemzeti tevékenységek fokozottabb átláthatóságával kapcsolatos igény. Éppen a konvenció feladata, hogy az országok vonatkozó szabályozása egymással összhangban legyen. Bár a megállapodás csak a polgári felhasználású anyagok ellenőrzésére vonatkozik, a konvenció elvárja tagjaitól, hogy a katonai felhasználás során elhasználódó üzemanyagok és sugárzó hulladékok ellenőrzésére és szabályozására is ügyeljenek.
Az egyik, hosszú ideje feszültséget okozó probléma az atomerőművek környezetében mérhető, az átlagosnál jóval magasabb sugárzás mértéke. A közvélemény folyamatosan aggódva figyeli, hogy ezen létesítmények hová és hogyan helyezik el veszélyes hulladékaikat. A konvenció kimondja, hogy a biztonságossági szempontokon túl a veszélyes hulladékok kezelésében esztétikai, építési és minden olyan szempontot figyelembe kell venni, amelyre az összes érintett szervezet, környezetvédelmi csoport részéről elvárás mutatkozik. A szerződő feleknek ezenfelül rendre igazolniuk kell, hogy mindent megtettek abból a célból, hogy tevékenységükről tájékoztassák a közvéleményt. Arról is számot kell adniuk, hogy működésük során figyelembe veszik a következő generáció érdekeit. is, mégpedig annál nagyobb mértékben, mint ahogyan a mostani generációkkal tették azt elődeik. A fenti megállapodás létrehozásának kezdeményezése legutolsó azon intézkedések sorában, amelyeket a Nemzetközi Atomenergia Ipari Ügynökség a környezet védelme érdekében hozott.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás