Hirdetés
Forrás: MNO

A hetvenes években víztisztítás céljából betelepített busa túlszaporodott, kevés esélyt adva a kívánatos ponty- és keszegállomány bővüléséhez. A busa szinte kifoghatatlan.

Igaza van-e horgászoknak, akik szerint alig van hal a Balatonban – ennek a kérdésnek jártunk utána, s mint kiderült: részben. A legnagyobb tavunkban ugyanis bőségesen van hal, de az állomány csaknem felét a dél-kínai busa teszi ki. Ez az erős, több tíz kilósra is megnövő hal egyáltalán nem kap a horogra, de még a halászata is nehéz és veszteséges. A hetvenes években víztisztítás céljából betelepített busa túlszaporodott, kevés esélyt adva a kívánatos ponty- és keszegállomány bővüléséhez, s mindez gátolja a horgászturizmus fellendülését is.

A Balatoni Halászati Zrt. is csak állami dotáció mellett tudja biztosítani a lehalászását, ám ha az csak a mai ütemben folyik tovább, még sokáig a busa lesz a meghatározó faj a tóban és hiába várjuk az őshonos halak elszaporodását. Ráadásul a kifogott halak értékesítése is igen problémás, hiszen a hazai fogyasztók nem vevők busára, mert ízetlen, igaz, nagyon egészséges. A történet pikáns mellékszála, hogy a busák az eredeti feladatukat se végzik el, hiszen nem eszik meg a Balaton algásodásáért felelős szerves anyagokat.

Megoldásnak tűnik a szívbarát busahús idén kezdett népszerűsítése, amelyet eddig a bátor séfek is csak halászléalapként mertek bekeverni az ételbe. A fogyasztás felfutásával gazdaságossá válna a lehalászás és idővel ismét ontaná a pontyot és a keszeget a Balaton.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás