Hirdetés

Három megye folyóparti településének polgármesterei élőláncot alkottak a hét végén a sobori folyószakaszon, tiltakozásul a Rába vizének a Balatonba terelése ellen.

Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye Rába környéki települései élesen ellenzik a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) által megrendelt Vituki-tanulmány javaslatát, amely szerint a tó vízhiányának pótlásáról a Rába elterelésével, vízhozama egy részének felhasználásával kellene emelni a Balaton vízszintjét. A hét végén Soboron tanácskozást tartottak, ahol szövetséget alakítottak a folyó és környéke természeti érdekvédelme céljából. Nemes László, Sobor polgármestere hangoztatta: ha a folyó vizét elterelik, akkor az a Rába teljes pusztulásához vezet.

Barczáné Majsa Klára, Malomsok polgármestere azt szorgalmazta: készüljön hatástanulmány, hogy mi történik, amennyiben a Balatonba viszik a Rába vizét. Az ugyancsak Veszprém megyei Marcaltő polgármestere, Polczer Sándor hangsúlyozta: van bizonyos érdekellentét a Veszprém megyei falvak között. Öt település fekszik a Rába partján, ezek csatlakoznak a szövetséghez. A megyei önkormányzat viszont inkább a Balaton érdekében tevékenykedik. Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése viszont határozottan állást foglalt a Vituki tanulmányában foglaltak ellen – ismertette Firtl Mátyás alelnök. Kifejtette, hogy a Balaton vízpótlására ökológiai szempontból semmi szükség nincs, azt csak turisztikai célok indokolnák. Márpedig az ökológiai szempontok az elsődlegesek.

Kontrát Károly fideszes képviselő őrült ötletnek nevezte a Rábából történő vízpótlást; és azt kérte: megyéken és pártokon átívelő összefogás védje meg a folyót. Papp József szocialista képviselő is egyetértett ezzel, s hozzátette: a létrejött szövetség ne csak a konkrét helyzetre figyeljen, hanem vállaljon szerepet a Rába ökológiai gondjainak megoldásában is. Körmend polgármestere, Bebes István indítványozta: a szövetség mellett alakuljon meg egy hosszú távú feladatokra szerveződő térségi fejlesztési tanács is.

A fórumon részt vettek a zöldek képviselői is. Lajtmann József, a Reflex elnöke szükségesnek tartotta, hogy Magyarország szinte egyetlen természetes folyójának hullámterét nyilvánítsák védetté. A tanácskozás résztvevői végül élőláncot alkottak a folyóban.
2003. július 28.
Forrás:nol.hu>>>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás