Hirdetés

Eloltották a tőzegtüzet Balatonfenyves és Fonyód között. Egy hónappal ezelőtt egy nádas terület gyulladt ki, majd a lángok onnét terjedtek át a tőzegre. Az oltáshoz 10 millió forint gyorssegéllyel hozzájárult a Belügyminisztérium, öt millió forinttal pedig a Balatoni Fejlesztési Tanács. Ez azonban nem fedezi a költségeket. A csaknem 200 hektáros terület oltásán közel négyszázan dolgoztak. A tűzoltók 11 kilométer hosszú árkot ástak, csatorna medreket tisztítottak, és gátakat építettek, hogy eláraszthassák az izzó tőzeget. Összesen 750 ezer köbméter vizet szivattyúztak a területre. A tűz egy hónapig pusztított, a füstje pedig komoly fennakadásokat, többször balesetet is okozott a 7-es főúton. Heizler György katasztrófavédelmi igazgató szerint az oltás nehéz, de főleg költséges volt.
„Természetvédelmi értékek károsodtak, de a nagyobb kár az a 15 és fél millió forint, amit mind a mai napig az oltásra fordítottunk” – nyilatkozta Heizler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

A tűzoltók várhatóan még egy hétig a területen maradnak, az utómunkálatok további 5 millió forintba kerülnek. Az, hogy mi okozta a tüzet, valószínűleg soha nem derül ki. A szakemberek gyújtogatásra gyanakszanak, ez ellen pedig szinte lehetetlen védekezni. A tőzeg még augusztus 29-én gyulladt ki, így a környék lakói majdnem egy hónapig szenvedtek a füsttől és a bűztől. Mostanra sikerült megszüntetni az izzást, de ettől a terület még életveszélyes maradt, ugyanis az elárasztás miatt másfél-két méter mély láp alakult ki.
2003.09.29.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás