Hirdetés
(X)

A hazai vállalatoknak gyakran okoz gondot a környezetvédelmi előírások betartása. Ha a cégek tudatosabban figyelnének a 300 környezetvédelmi jogszabályra, spórolnának kiadásaikon. Ebben segít a hazai fejlesztésű GreenLex® szoftver.

A cégek nagy része nincs tisztában azzal, hogy mely jogszabálynak kellene megfelelnie, sokszor az adatszolgáltatási határidők ismerete is hiányos, így nem tudják úgy alakítani működésüket, hogy az környezettudatosabb legyen. A környezetvédelmi jogszabályok száma – megközelítőleg 300 darab -, illetve a jogszabályok sokrétűsége és viszonylagos gyakori változása is nehezíti az értelmezést.

Zilahy Gyula előadása a greenlex bemutatóján

Zilahy Gyula előadása a greenlex bemutatóján

 

„Hiánypótló, világviszonylatban is egyedülálló, interaktív alkalmazást fejlesztettünk ki GreenLex néven a Dandelion Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-vel együttműködve, hogy a vállalatok a környezetvédelmi jogszabályi kötelezettségeiket egyszerűen és személyre szabottan azonosítani tudják.” – mondta dr. Zilahy Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának tudományos és nemzetközi dékánhelyettese, a Tisztább Termelés Magyarországi Központjának igazgatója a program bemutatóján.

Nagy Gréta, a Dandelion Kft. ügyvezetője szerint az ISO 14001:2004 szabvány szerinti környezetirányítási rendszert támogató, magyar fejlesztésű szoftvert könnyen használhatja bárki, aki a vizsgált területekkel kapcsolatban pontos vállalati információkkal rendelkezik. Az alkalmazás használatával szakértő bevonása nélkül azonosíthatóak a vállalat hiányosságai és a szoftver a környezetvédelmi megfelelés önellenőrzésének eszköze is egyben.

Nagy Gréta a greenlexről

Nagy Gréta a greenlexről

 

A GreenLex® interaktív alkalmazás amely egy személyre szabott kérdéslistán vezeti végig a felhasználót, lefedve a környezetvédelem teljes területét, beleértve a hulladékgazdálkodás, levegőtisztaság-védelem, zaj – és rezgésvédelem, vízvédelem, talajvédelem, veszélyes anyagok, vagy a környezetvédelem általános szabályait A GreenLex® kiterjed az engedélyeztetési, regisztrációs folyamatoktól, a nyilvántartáson és adatszolgáltatáson keresztül a mindennapos tevékenység jogszabályi előírásainak értékelésére egyaránt. A jogszabályi változásokat a szakértők azonnal beépítik a rendszerbe, így a használók mindig naprakész adatokkal találkoznak. A GreenLex® alkalmazásával a regisztrált cégek időt és energiát takaríthatnak meg a mindennapi környezetvédelmi feladataik végzése, telephelyeik és tevékenységeik belső auditja, ellenőrzése során, emellett csökkenthetik a jogszabályok nem-teljesítéséből adódó adminisztratív bírság kockázatát is.

 

greenlex teszt a bemutatón

greenlex teszt a bemutatón

 

A kiszabott bírságok mértéke jól mutatja, hogy a környezetvédelmi jogszabályok könnyebb áttekinthetőségére szükség van. 1996 és 2005 között a regionális felügyelőségek több mint 4 milliárd forint összegben bírságoltak, és ez a szám azóta sem csökken. Pusztán a hulladékgazdálkodási területen belül a Zöld Kommandó 2009-ben 742,5 tonna hulladékra mintegy 33,4 millió forint értékű bírságot szabott ki, mely e terület bírságösszegének is csekély része. A bírság mértéke a jogszabályok nagy számának is köszönhető. Több mint 30 olyan környezetvédelmi jogszabály van, amire hulladékgazdálkodás területén figyelniük kell a cégeknek. Ehhez jönnek még az alábbi területek: általános környezetvédelem, levegőtisztaság, víz- és talajvédelem, kémiai biztonság, zaj- és rezgésvédelem, illetve természetvédelem; így a környezetvédelmi jogszabályok száma megközelíti a 300-at.

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adatai szerint a mulasztások, az ismerethiány, a téves jogértelmezés, a pénzhiány, az esetleges változások követésének nehézsége kifejeződnek abban, hogy a cégek a hatósági előírásokat milyen mértékben teljesítik: megközelítőleg 10 százalékuk önállóan, 70 százalékuk felszólítást követően, míg 20 százalékuk hatósági kényszerre. Kivételt képeznek a komplex, nagy volumenű gazdálkodó szervezetek, ahol 85 százalék az önálló teljesítés aránya. A felügyelőségek állampolgári bejelentésre is kezdeményeznek vizsgálatot a hatósági nyilvántartásban rendelkezésre álló iratanyagokon túl.

A GreenLex programot és weblapot közel egy éves munkával fejlesztették ki kb. 15 millió forintból. Ennek 25 %-a uniós támogatás.

Egy licensz ára kis- és középvállakozásoknak [200 fő alatt] 59.000 Ft + Áfa, nagyvállalatoknak [200 fő felett] 69.000 Ft + Áfa.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás