Hirdetés

A sajtó által madár eurovíziónak elkeresztelt trillaviadalon a nemzetközi madárvédelmi szervezet (Bird Life International) európai országaiból benevezett versenyzők hallatják a hangjukat április 25. és május 24. között – az interneten. A versenyzők “dalai” a www.birdeurovision.org honlapról tölthetők le (MP3). Meghallgatás után ki-ki eldöntheti, hogy melyik öt madárhangot találja a legszebbnek. Itt is érvényes az euróvíziós szabály: a voksoló személy a hazáját képviselő “versenyzőre” nem szavazhat. Eredményt május 24-én hirdetnek.
A versengésbe a BLI 21 tagszervezete nevezett be, a madárfajok száma azonban csak 17: egy-egy faj ugyanis több országot is képviselhet. Ezt ornitológusok azzal indokolják, hogy egy adott énekesmadár hangját helyi adottságok is színezhetik. Emellett nagy súllyal esik a latba a “dalról” készült hangfelvétel minősége is. Kritériuma a nevezésnek, hogy a szóban forgó madár az őt benevező ország költője legyen – azaz az ország területén kell tojnia és kiköltenie fiókáit – vagy legalább vonuljon át rajta.

A Magyarország nevében a vetélkedőn részt vevő Madártani és Természetvédelmi Egyesület a fülemülesitke hangját küldte el a dalnokversenyre. A foltos nádiposzátához hasonló, mintegy 13 centiméter nagyságú versenyző hazánk nádasainak és mocsarainak rendszeres költő madara; európai elterjedése Magyarországon éri el északi határát. Éneke lágy és dallamos, egyúttal messze hangzó. Az egyes strófák bevezetője a fülemüle jellegzetes trillájára emlékeztet, ennek köszönheti magyar nevét ez a poszáták közé tartozó, rovarevő madár.

Anglia és Finnország a közismert feketerigó, Belgium és Svédország a kékbegy, míg Szlovákia és Szlovénia a kis légykapó hangjával próbál szerencsét. Nemzeti specialitást küld a versenybe Spanyolország a kormos hantmadár hangjával: ez a faj ugyanis kizárólag az Ibériai-félszigeten honos. Írország az énekes rigót, Dánia a mezei pacsirtát nevezte be.

Németországot az ökörszem hangja képviseli. A termetre apró (mindössze 9 centiméter hosszúságú) madárka a német selejtezőn fölényesen (36 százalékos szavazati aránnyal) utasította maga mögé legfőbb vetélytársait: a sárgarigót (29,5 százalék) és az erdei pintyet (19,4 százalék). A német természetvédő szövetség (NABU) madárszakértője, Markus Nipkow jó esélyt ad az ökörszemnek, hogy a trillatlon élbolyában végezzen. “Harsány énekével bizonyára jó benyomást tesz majd a hallgatóságra” – vélekedett a német ornitológus.

Egyelőre azonban csalódnia kell, hasonlóan Észtországhoz és Luxemburghoz. Ezek a nagy fülemüle, illetve a közönséges fülemüle varázsos énekétől remélnek jó helyezést – úgy tűnik, hiába. Öt nappal a szavazási weboldal megnyitása után ugyanis e két mesterdalnok csak a futottak még mezőnykategóriában található. Az éltrillatlonista pillanatnyilag a csigaforgató (Faeröer-szigetek) 2,7-es helyezési számmal. Szorosan a nyomában van a csíkosfejű nádiposzáta (Fehéroroszország – 2,8), míg a harmadik helyért holtversenyt vív a kis légykapó (Szlovákia), a füstifecske (Ukrajna) és a mediterrán vészmadár (Málta), egyaránt 3,0 helyezési számmal. A magyar madárdalnok is az élbolyban van: 3,2-es helyezési számával jelenleg a hetedik.
2002. április 29.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás