Hirdetés

Vágják a platánokat a Ludovika előtt, épül a Fidesz-egyetem; a meglepően nagy felvonulási területet ugyan kordonokkal vették körül, de a Magyar Narancs bejutott az építkezésre. A kiemelt beruházásokról szóló törvény miatt a lakosság és az önkormányzat beleszólása nélkül kezdődhetett meg a fák kivágása. Szemtanúk szerint a kutyák és a denevérek is rosszul jártak.

Nincs tévedés, kivágott, nyilvánvalóan (nemrég még) életképes fákat látunk, vastag elfűrészelt törzsek hevernek a földön, persze a látszólag kaotikus állapotokat egy értő szakember akár át is láthatja. Ilyet kerestünk. Az első megszólított munkás viszont esküszik, hogy még nem vágtak egy fát sem, hiszen ahhoz engedélyek kellenek, nekik meg ilyen nincsen. Engedélyekre vonatkozó közlését éppen el is hihetnék, de egyelőre annyiban maradunk, hogy megkeressük az építésvezetőt, majd az ügyben illetékes kormánybiztost, Fürjes Balázst és a fővárost. A fák kivágására vonatkozó közlés azonban elég képtelennek hangzik: mást látunk. Ott nem vágtak ki fákat.

A fiatal dolgozó mutatja a törmelékdzsungel kellős közepén álló fákat, amelyeket körbekerítettek – így védvén őket a bontási, illetve építési munkálatoktól. Dehogy pusztítják, óvják itt a fákat. Az építésvezető már nem bizonyul ennyire készségesnek, rögtön kikapcsoltatja a diktafont, de legalább felhív valakit, aki közli vele, hogy nem nyilatkozik. Az is titok, kit hívott fel. Nincs tovább, a főnök biztosít felőle, hogy neki a munkaszerződése tiltja, hogy nyilatkozzék.
További információk és fotók >>>

Az építkezésen dolgozó munkásoknál nem sokkal tájékozottabbak a helyi lakosok sem, egyikük a narancs.hu-nak azt mondta, valósággal sokkot kaptak, amikor kedden beindultak a láncfűrészek. A kordonépítés és a környéken parkoló autósok értesítése már október 25-én elkezdődött. Forrásunk arról számolt be, hogy zöldszervezeteknél és a kivitelezőnél is próbáltak tudakozódni, ám érdemben senki nem nyilatkozott. Sőt, – mint azt a szerkesztőségünkhöz eljuttatott felvétel is bizonyítja – a munkások perrel fenyegették a fák kivágását videózó lakosokat. A környéken sokan felháborodtak azon, hogy a nemzeti konzultáció kormánya egy ilyen jelentős infrastrukturális beruházást a lakossággal folytatott párbeszéd nélkül hajt végre. Aggódnak lakókörnyezetükért is, a fák kivágásakor egyes szemtanúk szerint denevérek is elpusztulhattak, a kordon miatt pedig gyakorlatilag ellehetetlenült a kutyasétáltatás.

Jakabfy Tamás, az LMP józsefvárosi képviselője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Ludovika Campus ügyeibe az önkormányzatnak sem volt beleszólása. Ennek oka, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokról szóló (2006-ban fideszes és MSZP-s támogatással elfogadott) törvény szerint a Ludovika térihez hasonló beruházásoknál nem az önkormányzat az építési és természetvédelmi hatóság. Jakabfyt tegnap arról tájékoztatták a testületben, hogy az engedélyeket jelen esetben a budapesti kormányhivatal adta ki. Bár részletes információi csak a kérdésére érkező írásbeli válasz ismeretében lesznek, Jakabfy szerint ez azt jelenti, hogy a Kossuth téri vagy a normafai projektekhez hasonlóan a kormány itt is saját magának adta meg az engedélyt. Az LMP-s képviselő közérdekű adatigényléssel szeretné megismerni az engedélyek pontos szövegét, de azt már most valószínűsíti, hogy a fakivágást a fák betegségével fogja indokolni a kormányhivatal. Ennek jogosságáról a helyszínen járva nem győződött meg, szerinte néhány fát amiatt vághattak ki, hogy az épület messziről is jól látszódjon. Mivel a rönköket elszállítják, a növények egészséges voltát utólag nehéz lesz bizonyítani.
 


Október 25-én kordonnal kezdték körbekeríteni a területet, a munka október 28-áig tartott. A következő napon elkezdték kivágni a fákat. A környékbeli kutyasétáltatók megfigyelték, hogy a faágakkal együtt a fákon alvó denevérek is a földre hullanak, számos példány elpusztult (Magyarországon 1901-ben – Európában elsőként – védetté nyilvánították a denevéreket, azóta a szárnyas emlősök összes magyarországi faja természetvédelmi oltalom alatt áll, egy-egy állat eszmei értéke 10-50 ezer forint). Az eseményeket fotózó helyieket a favágó munkások megfenyegették, erről videofelvételek is a rendelkezésünkre állnak.

Az egy nap alatt letarolt park miatt aggódó civilek megkeresték a fairtást végző Magyar Kőris Kft.-t (egyebek között azt tudakolva, hogy milyen engedélyük van, és hogyan gondoskodnak a védett állatok védelméről), de információink szerint azt a választ kapták, hogy a cégnek nincs joga nyilatkozni. A beruházó cég projektvezetője – akinek a neve és a telefonszáma egy helyszíni tájékoztató táblán is fel van tüntetve – szintén illetéktelennek nyilvánította magát.  Egy, az érintett VIII. kerület számára készült tanulmány szerint "A Ludovika tér védett közpark igen nagy számú idős és értékes faegyeddel. A meghatározó fafaj a nyugati ostorfa, a vadgesztenye, a nagylevelű hárs és a korai juhar. A parkterület cserjeszintje erősen hiányos, jellemzően kevés kiöregedő orgonabokor, aranyeső és fagyal képezi. A gyepes felületek aránya csekély, jobbára rossz állapotú a gyep." A szövegből kiolvasható a cserje és a gyep felújításának szándéka, a fakivágás azonban nem.
Részletek:  Akcióban a láncfűrész >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás