Hirdetés

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén vitát tart a cianidos bányászati technológia betiltásáról. A vitát követően az EP májusi plenáris ülésén határozatot fogad el a tárgyban. A határozathoz benyújtott módosító indítványban az EP szocialista frakciója részéről Tabajdi Csaba javasolni fogja a cianidos bányászati uniós szintű betiltását.

Tabajdi Csaba ma délutáni vitában elhangzó felszólalása:

Tisztelt Elnök Úr!

A 2010-es év a nagybányai ciánkatasztrófa tízedik évfordulója. Tíz évvel ezelőtt 100.000 köbméter cianiddal szennyezett víz jutott a Somon keresztül a Tiszába és az árhullám több száz kilométeres szakaszon okozott környezetvédelmi katasztrófát, elpusztítva a folyókban élő mikroorganizmusokat, jelentős károkat okozva a növény- és állatvilágban, megsemmisítve több tízezer, a folyó mentén élő ember megélhetését. A felbecsülhetetlen károkért az ausztráliai illetőségű üzemeltető semmilyen felelősséget nem vállalt, azóta a vállalatot felszámolták. A jelenlegi verespataki beruházás keretében ennél nagyságrendekkel nagyobb és intenzívebb kitermelést terveznek, amely a felszíni fejtés miatt önmagában is jelentős környezeti károkat okoz, az alkalmazott cianidos technológia miatt pedig újabb környezeti katasztrófa esélyét hordozza magában.

A cianidos aranybányászatot ellenzik a helyi civil szervezetek, a romániai és nemzetközi környezetvédelmi szervezetek és számos romániai politikai erő. A beruházással járó külszíni fejtés jelentős mértékben, évtizedekre átalakítaná a tájat, számos mérget juttatna a környezetbe, miközben a bánya várható élettartama mindössze tíz év, a cianidos aranybányászattal alig jönnének létre új munkahelyek és nincs arra garancia, hogy a beruházó a projekt lezárását követően szükséges környezeti kármentesítést elvégzi. A cianidos bányászat ráadásul nem hatékony, hiszen egy gramm arany kinyeréséhez több tonna kőzetet kell kifejteni, a teljes nemesfém tartalom pedig egyáltalán nem nyerhető ki az eljárással. A bányászati technológia környezetromboló jellege, a cianid koncentrált használatában rejlő katasztrófaveszély és a szennyezés lehetséges határon átnyúló jellege miatt több uniós tagállam, köztük Magyarország is betiltotta a cianidos aranybányászatot a közelmúltban. Bulgáriában a bíróság, egy az elmúlt napokban született ítéletében érvénytelenné nyilvánította az országban tervezett cianidos aranybánya környezeti hatástanulmányát, amelynek hatására környezetvédelmi szervezetek a technológia teljes betiltását követelik.

A cianidos technológia által okozott lehetséges környezeti katasztrófa mértéke és a szennyezés határon átnyúló jellege miatt azonban csak uniós szinten lehet hatékony a fellépés. Hiába tiltja például Magyarország a cianidos bányászatot, ha egy újabb baleset során a Tiszán újabb szennyezési hullám érkezik a határ túloldaláról. Ezért azt kérem az Európai Bizottságtól, hogy még 2010-ben, de legkésőbb 2011-ben kezdeményezzen jogszabályt a cianidos bányászati technológia uniós szintű betiltásáról.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás