Hirdetés

Finnország a kiotói protokoll emissziós jogosítvány kereskedelmének energiaár emelő hatását atomerőművek építésével kívánja semlegesíteni. Egy további, hatodik erőmű építésének tervét azonban még kormánykörökből is cáfolják.

Olkiluoto szigetén Finnország nyugati partjainál megkezdődtek az ötödik finn atomerőmű, az Olkiluoto 3 talaj-előkészítési munkálatai. Az üzemeltető, a Teolisuuden Voima (TVO) a jövő év elejére várja az építési engedély megadását. Ha minden a tervek szerint történik, akkor az erőművet 2009 közepén kapcsolják rá az áramellátó hálózatra.

A TVO vezetése azonban hosszabb távon az energiaigény növekedésére tekintettel elkerülhetetlennek tartja egy újabb erőmű megépítését. Amennyiben sor kerül rá, nem lesz nehéz helyet találni neki, mivel a másik finn atomerőmű telephelyen, a Helsinkitől 100 km-re keletre Loviisa-nál fenn van tartva számára az építési terület.

Finnország mellett Franciaország a másik expanzív atomerőmű politikát folytató EU-tag. Az elmúlt héten végzett közvélemény-kutatás szerint a finnek több mint fele pozitívan ítéli meg az atomenergia alkalmazását, és csak egy negyedük fogalmaz meg kétségeket vele szemben. A közvélemény-kutatás még a zöld-szavazók körében is 23 százalékos támogatottságot mutatott ki. Két évvel ezelőtt a finn Zöldek még az atomerőművek bezárása mellett szálltak síkra. Németország és Svédország viszont teljes egészében fel kívánja számolni a technológiát. Legalábbis a jelenlegi parlamenti erőviszonyok szerint.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás