Hirdetés

Az ÖKO-Pannon Kht. támogatásával a Pilisi Parkerdő Rt. egy 4 hektáros budai erdőszeletet valamint egy 2 kilométeres közkedvelt sétautat újított meg a Széher út és a Szépjuhászné útja között. Az erdőmegújításra az ÖKO-Pannon Kht., a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával megvalósult 5 Zöld Pont elnevezésű környezetvédelmi kampányának keretében került sor.

A kampány célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a Zöld Pont védjeggyel ellátott áruk választásával mindennapi fogyasztói döntéseink során, valamint a szelektív hulladékgyűjtés révén érdemben tehetünk környezetünk állapotának és tisztaságának megóvásáért. A megújult erdőszeletet és a sétautat október 20-tól vehetik birtokukba a természetkedvelő budapestiek. Az 5 Zöld Pont akció idén nyáron első alkalommal került megrendezésre. Az ÖKO-Pannon Kht. által, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium valamint a Pilisi Parkerdő Rt. fővédnökségével indított környezetvédelmi kampány célja az volt, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a Zöld Pont védjeggyel ellátott termékek gyártói egy koordináló szervezeten keresztül gondoskodnak a csomagolási hulladék szelektív gyűjtéséről és hasznosításáról és fedezik annak többletköltségét. A lakosságnak így már a vásárlás során lehetősége nyílik tenni környezete megóvásáért és tisztaságáért.



megújult kirándulóút
megújult kirándulóút
A Zöld Pont, “Der Grüne Punkt” védjegy használata Németországból indult és ma már a világ 120 országában van jelen. Magyarországon is egyre többen ismerik a jelzést, hiszen a három hónapig tartó 5 Zöld Pont gyűjtőakcióban résztvevő lakosok 7.285 pályázatot, azaz összesen 36.425 Zöld Pont védjegyet gyűjtöttek össze és küldtek be a szervezőknek. A nyereményeket a szeptember végén megrendezett Újrahasznosítási Héten adták át a szerencséseknek. Az 5 Zöld Pont akció záróakkordjaként pedig megvalósult az ÖKO-Pannon Kht. által támogatott erdőmegújítás a Pilisi Parkerdőben.

“Az 5 Zöld Pont akció ráirányította a figyelmet arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtés valóban hozzájárul környezetünk fenntarthatóságához.” – mondta Viszkei György, az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója. “Az anyagok folyamatos körforgásban tartásával valamint újrahasznosítása révén környezetünk terhelése jelentősen csökkenthető. Már mindennapi fogyasztói döntéseink során tehetünk azért, hogy gyermekeink életkörülményeit és tiszta környezetre való esélyeit javítsuk.” – tette hozzá az igazgató. Az ÖKO-Pannon Kht. az 5 Zöld Pont akció keretében segíti az erdők megfiatalítását a Pilisi Parkerdőben, a Kis-Hárs-hegyen. Az ÖKO-Pannon Kht. segítségével a Pilisi Parkerdő Rt. Budapesti Erdészete egy 4 hektáros erdőrészletben végezte el a fiatal erdő ápolását. A munka eredményeként a területen a természetes viszonyoknak megfelelő tölgyerdő születik. Az akció keretében emellett új parkerdei berendezéseket (padokat, asztalokat, hulladékgyűjtőket) helyezett ki a Budapesti Erdészet a Kis-Hárs-hegyi sétaútra, amelynek 2 kilométeres szakaszán elvégezték a felújítási munkálatokat.



erdei
erdei “bútorok”
A főváros környékén 270 kilométer kiépített erdei sétaút található, ebből az anyagi források szűkössége miatt évente 10 kilométeres szakaszon tud az erdészet felújítási munkákat végezni. “Az 5 éves fiatal erdő esetében legfontosabb feladat az őshonos értékes fafajok növekedésének segítése.” – mondta Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Rt. kommunikációs vezetője. “A Budapesti Erdészet évente több mint 600 hektár fiatal erdőt ápol, 45 millió forintos költséggel. Az erdészet jelenleg évi 35 millió forintot költ az illegális szemétlerakók felszámolására is, mely összeget ehelyett az erdők természetközeli nevelésére lehetne fordítani.” – tette hozzá a szakember.
Az idei 5 Zöld Pont akció kedvező tapasztalataira alapozva az ÖKO-Pannon Kht. várhatóan jövőre is rendez hasonló kampányt, mely a kht. célkitűzése szerint elősegítheti a környezettudatos magatartás általános gyakorlattá válását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás