Hirdetés

A hirtelen beköszöntött hideg hatására a megszokottnál korábban érkeztek meg az első téli madárvendégek Csongrád megyébe. Bár jellemzően télen szokott mutatkozni a Dél-Alföldön a kék galamb, 200 példány már a kirányhegyesi Blaskovics-pusztán tartózkodik – mondta Kókai Károly, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi szakembere

A korán érkező téli énekesek közül a fenyőpintyet emelte ki, ugyanis ennek az északi tajgaövezetben költő fajnak már 20-50 egyedből álló csapatait figyelték meg a Tisza újszegedi hullámterében, amint a fűz-, a nyár- és a kőrisfákon táplálkoznak. Egy-másfél hónappal korábban érkezett a szokásosnál egy hím hósármány is, a tundrai pintyfélékhez tartozó apró fehér madarat a dóci legelőn látták. Néhány faj a késői maradásával hívta fel magára a figyelmet. Például a füsti fecske, amelyből nemrég még 400 példány vadászott rovarokra a szegedi Fehértó halastavain, holott október elején el szokták hagyni a megyét.

Kókai Károly ismertetése szerint az átvonuló vízimadarak közül egyes fajok a megszokotthoz képest igen nagy számban tűntek fel Csongrád megyében. Ezek közé sorolta a búbos vöcsköket, amelyekből 370 példányt számoltak meg a szegedi Fertő-tavon. A gémfélék közé tartozó nagy kócsag is meglepően nagy számban képviseltette magát, ugyanis 150-et figyeltek meg a madarászok, a szürke gém pedig 250 egyeddel lepte meg a szakembereket.Különösen örvendetesnek nevezte Kókai Károly, hogy 150-160 cigányréce vonult át a minap a szegedi Fertő-tavon, ugyanis ez a fokozottan védett faj egész Nyugat-Európában eltűnőben van, és Magyarországon is egyre kisebb számban figyelhető meg. A darvak vonulása most kezd fellendülni, a szegedi Fehértón 1300 példány éjszakázik, a kardoskúti Fehér-tavon pedig még csak 500-an pihennek, útban a Boszporusz felé – mondta a szakember.
2003. október 28.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás