Hirdetés
APA - Bécs

Az energiaárak várható emelkedése és az energia iránti igény növekedése miatt termelési kapacitásának bővítését tervezi az osztrák Verbund áramszolgálató vállalat. A terv a Gerlos II objektum megépítését és Kaprun kibővítését irányozza elő.

A Gerlos II megépítése a Verbund vízierőmű leányvállalata, az AHP (Austrian Hydro Power) által készítendő megvalósíthatósági tanulmány megállapításaitól függ. A beruházás nem növelné hálózatba betáplált energia mennyiséget, hanem csúcsra dolgozó erőművé alakítaná át az ellátó erőművet. A döntés még az idén ősszel megszületik. A terv kivitelezése 70-80 millió eurós beruházást igényel.

Kaprunban nyomócsöves vízerőmű (Limberg II) építését tervezi a Verbund 500-600 MW termelési kapacitással. Az elmúlt évtizedekben kifejlesztett technológia lehetővé teszi az üzemi létesítmények föld alatti megépítését. A beruházás semmilyen külső nyomot nem hagyna a természeti környezetben. Az erőmű vízellátását a hegy gyomrába fúrt nyomócsövön keresztül biztosítanák. A kivitelezés 320-350 millió eurós beruházást igényel. A döntést egy későbbi időpontnban hozzák meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás