Hirdetés

Magyarország teljes területe jogosultnak minősülhet az úgynevezett 1. célkitűzés támogatására, legalábbis az Európai Bizottság e héten megvitatandó állásponttervezete szerint. Lapzártakor még nem volt egyértelmű, vajon a testület Magyarország esetében is véglegesíteni tudja-e ajánlását.

Az ajánlás következményeként hazánk 2004-ben (ha sikerül akkor csatlakoznia) közel 900 millió euróra számíthat regionális fejlesztés címén. Az Európai Bizottságnak e héten kell véglegesítenie a regionális fejezetről készülő közösségi állásponttervezetet. Szinte bizonyosra vehető, hogy Magyarország egész területe a legbőkezűbb támogatási forma – az úgynevezett 1. célkitűzés – hatálya alá esik majd.
Azon régiók lehetnek ennek kedvezményezettjei, ahol az egy főre jutó GDP az EU- átlag 75 százaléka alatt marad. Magyarországon a közép-magyarországi régiónál billeghetne a léc, mivel a 2000. évi statisztikákat is bevonva a területre jutó GDP-átlag már meghaladná az említett plafont. Tekintve azonban, hogy a 2000-es statisztikák teljes körű becsatornázása az EU statisztikai rendszerében 2002 végéig nem valószínű, ezért jó eséllyel az ennél kisebb átlagú 1997-99-es bázisidőszakkal számolnak majd.
Az Európai Bizottság januári jelentésében 2004-2006 között évi 7,067, 8,15 és 10,35 milliárd eurós regionális támogatással számolt tíz ország taggá válása esetén. Értesülések szerint az egyes jelölt országokra jutó támogatási arány – legalábbis a keletiek esetében – lényegében egyezni fog az ISPA-nál ma rájuk jutó résszel (Magyarország ma a tíz kelet-európai tagjelöltre jutó csomag 8,5 százalékát kapja), legfeljebb annyival módosul a képlet, amennyit Bulgária és Románia kiválása az első körös csatlakozók mezőnyéből okoz. Ez alapján hazánknak 12,7 százalék juthat, vagyis 2004-ben 898 millió euró, 2005-ben 1,035 milliárd, 2006-ban pedig 1,314 milliárd. (Ezek azonban természetesen, hasonlóan az ISPA-hoz, csupán indikatív számok, az egyes évek konkrét támogatási összege a projektektől függően némileg eltérhet ezektől.)
Konkrét pénzekről a fejezet újbóli napirendre tűzésekor még nem lesz szó, előbb az intézményi hátteret veszik szemügyre – az egyes összegek véglegesítése a második féléves fordulók során válik esedékessé. Az agrárminiszterek tegnapi találkozóján a tagországok miniszterei közül a német, a brit és a holland részről ismét kategorikusan elvetették a leendő közvetlen kifizetéseket 2004-2006 között. A tagjelölt országok miniszterei továbbra is egyenlő versenyfeltételt követeltek, és nehezményezték a teljes integráció tíz évre történő elhúzását.
Fóris György – Brüsszel 2002-03-20

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás