A rovat kizárólagos támogatója

Az Európai Bizottság 2021.03.25-én adta ki az EU fenntartható mezőgazdasági stratégiájába illeszkedő Ökogazdálkodási Cselekvési Tervet. A tervben többek között az Európai Unió mezőgazdasági területeinek 25%-os arányú ökológiai átállásához (2030-ig), valamint az ökotermékek keresleti és kínálati piacának további bővítéséhez szükséges iránymutatások és konkrét intézkedések szerepelnek.

A Bizottság a biogazdálkodás népszerűsítéséért és az ökológiai termékek iránti, fokozódó kereslet további fellendítéséért 49 millió eurós költségkeretet különített el az agrárpromóciós kampányok finanszírozását biztosító pályázati forrásokból. Az ökológiai termékek beszerzése a fenntartható közbeszerzési folyamatok egyik alapfeltétele lesz. A Horizon Europe kutatási keretprogram mezőgazdaságot, erdőgazdálkodást és vidéki térségek fejlesztését célzó költségvetésének legalább 30%-át az ökológiai gazdálkodást is érintő témákra fordítják. Továbbá tanulmány készül az élelmiszerek valódi, a negatív környezeti hatások költségeit is figyelembe vevő árazásáról és az adózás szerepéről a fenntartható mezőgazdasági átállásban. Az előrehaladás monitorozása és a jó gyakorlatok díjazása érdekében az EU évente ’Ökológiai Napot’ szervez az ágazati szereplők számára a cselekvési terv teljesítményének nyomon követésére.

Az Ökogazdálkodási Mozgalmak Európai Szövetsége, az IFOAM Organics Europe, hangsúlyozza: nem szabad megfeledkeznünk a nemzeti, regionális és helyi szereplők részvételének fontosságáról, annak érdekében, hogy a cselekvési tervben kitűzött, EU-átlagban 25%-os ökoterület és a fenntarthatóbb élelmiszer-ellátó rendszerekre való áttérés sikeresen megvalósuljon. Az új Ökológiai Cselekvési Terv olyan eszközöket biztosít a tagállamok számára, amelyek lehetővé teszik az ökológiai gazdálkodásban rejlő potenciál kiaknázását az Európai mezőgazdaság megújítása, a fenntarthatóság és versenyképesség egyidejű megvalósítása érdekben.

Az Ökogazdálkodási Cselekvési Terv intézkedéseit a tagállamok a nemzeti színtű KAP Stratégiai Terveikbe tudják beépíteni és a fenntarthatóságra nyitott termelők ezen keresztül tudnak élni az új lehetőségekkel. Ugyanakkor ez a mezőgazdasági szaktanácsadók szerepének megerősítését is megkívánja az ökológiai gazdálkodás területén.
Az Európai Bizottság honlapján megjelent további hírek és az akcióterv itt érhető el

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás