Hirdetés

Ketrecbe zárt, bekötött szemű Greenpeace aktivisták demonstráltak tegnap az EU Környezetvédelmi Tanácsának épülete előtt, hogy felhívják a találkozóra érkező környezetvédelmi miniszterek figyelmét: védjék meg az európai fogyasztókat az emberi egészségre kockázatot jelentő génmódosított élelmiszerektől.

a multik kísérleti alanyaiA Tanács egyik fő napirendi pontja, hogy megoldást találjon azokra a hiányosságokra, amelyek jelenleg meghatározzák a génmódosított összetevőkre vonatkozó Európai Uniós kockázatelemzési eljárásokat. A létező egészségügyi kockázatelemzési rendszerek hibáira és működésképtelenségére hívja fel a figyelmet az a tény is, hogy nemrégiben láttak napvilágot olyan tudományos kutatási eredmények, amelyek az EU-ban kereskedelmi forgalomban lévő Monsanto MON863 nevű génmódosított kukoricájáról bebizonyították, hogy a kísérleti állatoknál mérgezést okozott.(1)

Az élelmiszerbiztonságért felelős uniós hivatal (EFSA) tegnap délután bejelentette, hogy nem rendelik el a MON863 kukorica további vizsgálatát annak ellenére, hogy független tudományos kutatás igazolta a termék káros hatásait. Az EFSA álláspontja nem meglepő, hisz 2002-es alakulása óta minden esetben rábólintott a génmódosított termékek engedélyezésére.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal tehát megbukott: nem védte meg a fogyasztókat a génmódosított kukorica veszélyeitől.

„Botrányos, hogy a hivatal véleményét kizárólag a biotechnológiai cégektől kapott adatok alapján hozza meg, soha nem végzett saját kutatást, nem rendelt el a jogilag kötelezően előírt hosszú távú hatások vizsgálatát, és a tagállamok eltérő tudományos véleményeit teljesen figyelmen kívül hagyta.”- mondta el Marco Contiero a Greenpeace európai szakértője.

Az sem véletlen, hogy az EFSA véleményét épp tegnap publikálta, a környezetvédelmi tanácsülés közben, amikor is az EU miniszterei a génmódosított összetevők kockázatelemzéseinek szigorításáról tárgyalnak. Egyértelműen a Tanács véleményét kívánta így befolyásolni – ezzel mindenki számára világossá vált, hogy az élelmiszerbiztonságért felelős uniós intézmény kampányt folytat a GMO-k engedélyezésének érdekében az uniós döntéshozóknál.

“A Greenpeace felszólította a magyar döntéshozókat, Fodor Gábor környezetvédelmi és Horváth Ágnes egészségügyi minisztereket, hogy hozzanak átmeneti tilalmat a mérgező MON863 kukorica importjára abban az esetben, ha az Unió nem védi meg az európai fogyasztókat, és nem rendeli el a Monsanto kukoricatermékeinek visszavonását.” – tájékoztatott Nemes Noémi, a Greenpeace kampányfelelőse.


[1] A Monsanto saját, MON863 kukoricával történő etetési kísérletének adatait újraelemezve Seralini professzor a francia CRIIGEN Intézet kutatója megállapította, hogy a terhelő bizonyítékok már az engedélyezés előtt az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Intézet) számára is egyértelműnek kellett lenniük: a 90 napos etetési kísérletben a patkányok mája és veséje mérgezés jeleit mutatta és jelentős testsúlykülönbség is tapasztalható volt a MON863 kukoricával etetett állatok esetén. A Monsanto saját kísérleti eredményeit azonban az engedélyező európai hatóság teljes mértékben semmibe vette.
Részletek >>> 

További információ:

Marco Contiero, Greenpeace European Unit GE policy adviser, tel +32 (0)477 777 034
Nemes Noémi, Greenpeace Magyarország, tel +36 20 469 69 09
Mózes Szabina, Greenpeace Magyarország, tel +36 20 515 59 28

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás