Hirdetés

A hónap végén döntenek arról Strasbourgban, hogy Tihanyt érdemesnek találják-e az Európa Diploma elismerésre. Magyarországon eddig csupán két helyet, az ipolytarnóci őslelet területét és a pilisi len élőhelyét minősítették Európa Diplomára méltónak, s most harmadikként, várhatóan a Tihanyi-félsziget természeti értékei (gejzírkúpok, levendulás, barlanglakások, források, a belső- és a külső-tó) érdemlik ki ezt a kitüntetést.
Tihanyt 2000 nyarán szemlélte meg az Európai Unió szakértői bizottsága, s a testület észrevételei alapján a nemzeti park szakemberei átdolgozták pályázatukat, abban már nem az egész félszigetet, hanem természeti értékeit írták le. Kovács Béla, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója elmondta, hogy az idén Tihanyban egy erdőismereti oktatóbázist is kiépítenek, májustól-szeptemberig pedig minden hónap első hétvégéjén családi délutánokat rendeznek a félszigeten, s a Belső-tó partjára részben turisztikai látványosságként, részben az ősgyep karbantartására egy szürkemarha gulyát telepítenek. Kovács Béla beszámolt arról is, hogy Balatonfüreden a Lóczy- barlang vendégfogadási feltételeit javítják, illetve kulturáltabbá teszik a környezetét. Hamarosan megépítik a felvezető utat a hegyestűi geológiai bemutatóhelyhez is.
A kiemelt beruházások között szerepel még a kápolnapusztai bivalyrezervátum további fejlesztése, s e vidéken, a Kis-Balatonnál új turistafogadó-épületet emelnek, tanösvényeket alakítanak ki. Az idén lesz az első teljes éve a Diás-szigeten nemrég létrehozott Fekete István Emlékmúzeumnak is. Az igazgató elmondta, hogy az 57 ezer hektáros és 95 kilométer hosszú nemzeti parkban éppen a látogatók természetszeretetének erősítése, ismereteik gyarapítása érdekében felülvizsgálják a szabályokat, enyhítik a szigort. Bizonyos védett helyeket – például a Csobáncot – meg lehet majd közelíteni, de csak a kijelölt kéktúra útvonalán.
Magyar Mezőgazdaság 2002/3.sz. 2002.01.16.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás