Hirdetés

Az Európai Unió támogatásával szervezett programsorozat részeként az első magyarországi szabadstrand felmérést július 16-án tartják meg, ajándékkal jutalmazott önkéntesek bevonásával, adta közre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Először a Ráckevei-Dunaágnál, a dömsödi Kék Duna strandon fogják vizsgálni – önkéntesek részvételével – a természetes vizekben való fürdőzés esetleges egészségügyi hatásait, és azt, hogy a jelenlegi EU-határértékek megfelelő védelmet biztosítanak-e egyes vízeredetű megbetegedések ellen. Ilyen kórok lehetnek az olyan enyhe egészségügyi problémák, mint például az orr-, fül-, gégészeti, a szemészeti, valamint hasmenéses jellegű fertőzések, amelyek többnyire felderítetlenek maradnak, hiszen e panaszok miatt az emberek általában nem, vagy csak nagyon ritkán fordulnak orvoshoz. A fürdőzés helyszínéül szolgáló vízből a szakemberek nagy gyakorisággal vesznek majd mintát, az esetleges szennyezési jeleket keresve, vizsgálva.

Az “Európa-fürdés” néven szervezett (angol rövidítéssel EPIBATHE elnevezésű) felmérés helyszínén az önkéntesek – akikből az első alkalommal 500, majd a második felmérés során, augusztus 13-án, Fadd-Domboriban újabb 500 főt várnak – két csoportba sorsolva vagy 10 percig a számukra kijelölt vízsávban fürdenek, vagy kontrolként, a parton maradnak, a szervezők által biztosított színes családi szórakoztató programmal töltve az időt. A felmérés előtt és után kérdezőbiztosok kérdéseire felelve beszámolnak egészségi állapotukról és esetleges panaszaikról.
A résztvevők a felmérés logójával díszített színes pólót. vagy fürdősapkát és csomagolt ebédet kapnak, továbbá az igénybe vett idő és a felmerülő költségek fejében, ellenszolgáltatásként, tízezer forintos (adómentes) ajándékutalványt kapnak.

A szakemberek tágan megjelölt korcsoportot: 4 és 104 év közötti, egészséges jelentkezőket várnak. A 14 év alatti kiskorúakat csak szülői beleegyező nyilatkozat birtokában fogadják (elég, ha csak az egyik szülő írja alá), a 10 év alattiak pedig csak szülővel vagy kísérővel együtt vehetnek részt a vizsgálatban. Az első felmérésre július 12-éig lehet jelentkezni on-line, vagy személyesen július 8-án, 9-én az Árkád és a Mammut üzletközpontokban felállított standon. A regisztrált résztvevők részletes tájékoztatást kapnak feladataikról, teendőikről a szervezőktől. Az ÁNTSZ honlapján ( http://www.antsz.hu) az Európa-fürdés logóra kattintva a jelentkezés módjáról és feltételeiről minden részlet megtalálható a programhoz tartozó linken. Érdeklődni lehet az epibathe@okk.antsz.hu  e-mail címen vagy a 06/30-524-6128-es mobil-számon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás