Hirdetés

A Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége az Euratom szerződés felülvizsgálatát szorgalmazza, akárcsak öt európai tagállam, köztük Magyarország, valamint az Európai Parlament.

Rómában pénteken írták alá az Európai Unió új Alkotmányát. Eközben az Euratom szerződés továbbra is hatályban
marad, támogatva a veszélyes és elavult nukleáris technológiát. Az Európai Atomenergia Közösség létrehozásáról szóló szerződést (Euratom) 1957-ben írták alá Rómában, ugyanazon a napon, amikor az Európai Gazdasági Közösségről szóló szerződést. Azóta egymást követően újabb és újabb szerződésekkel  – beleértve a Maastrichti, az Amszterdami és a Nizzai Szerződést –  egészítették ki a két alapszerződést.

Az EU új alkotmányáról szóló szerződés egyesíti a korábbi szerződéseket, kivéve az Euratom szerződést, amely ezzel párhuzamosan továbbra is hatályban marad. A környezetvédő szervezetek ezt nem nézik jó szemmel, mivel az Euratom szerződés különleges szabályok, kutatási projektek és jelentős támogatási programok kombinálásával folytatná az atomenergia
tamogatását.

A Föld Barátai Európa (FoEE) kampányt indított egy új kormányközi konferencia összehívásáért, amelynek az lenne a célja, hogy megszüntessék az Euratom szerződést. Öt EU tagállam  Ausztria, Írország, Magyarország, Németország és Svédország  valamint az Európai Parlament szintén az Euratom szerződés felülvizsgálatát szorgalmazza. [1]

Mark Johnston, a Föld Barátai Európa kampányfelelőse elmondta: nem tudjuk támogatni az EU Alkotmányt, ha az elavult, őskövületnek számító Euratom szerződés ezzel párhuzamosan hatályban marad. Ha az európai vezetők nem reformálják meg az Euratom szerződést, ne lepődjenek meg, ha sok EU állampolgár nemmel szavaz az esedékes népszavazásokon. Az EU
alkotmánya nem maradhat továbbra is egyoldalúan egy olyan veszélyes, lejáratott technológia pártján, mint az atomenergia.

Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) programvezetője hozzátette:  pozitívan értékeljük, hogy a magyar kormány is az Euratom felülvizsgálatát támogatók között szerepel, és kérjük, hogy ezt erőteljesen képviselje a megfelelő nemzetközi fórumokon.


További információ:
Mark Johnston (FoEE, Brüsszel) +44 79 7331 9249 mobil +32 2 542 0180 iroda
Patricia Lorenz (FoEE, Ausztria) +43 699 1189 4580 mobil
Fidrich Róbert (MTVSZ), (1) 216-7297 , (30) 311-5399

Jegyzet:
[1] Az új alkotmányhoz fűzött 44. számú nyilatkozatban  Ausztria, Írország, Magyarország, Németország és Svédország kijelentette, hogy az Európai Atomenergia Közösség létrehozásáról szóló szerződés alapvető rendelkezéseit hatályba lépése óta nem módosították érdemben, és szükség van korszerűsítésére [és azért az alulírott államok] támogatják a Tagállamok Kormányait Képviselők Konferenciájának ötletét, amelyet a lehető leghamarabb össze kell hívni.  Az Európai Parlament 2003. szeptember 24-i harározatában felhívja a tagállamokat, hívjanak össze felülvizsgálati konferenciát az [Euratom] Szerződés idejétmúlt, elavult rendelkezéseinek  eltörlésére, melyek a nukleáris energia támogatására vonatkoznak, és amelyekből hiányoznak a demokratikus döntéshozatali folyamatok .

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás